,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


luni, 16 februarie 2015

Puterea fructelor


Toata lumea stie ca fructele sunt sanatoase, dar nimeni nu se gandeste la fiecare fruct in parte, la ce te ajuta si daca ai nevoie. Am sa va spun cateva din fructele mele preferate si nu numai, la ce va ajuta. O fructa delicioasa si una dintre cele mai sanatoase este banana. Multora nu le plac bananele dar ii ajuta si pe cei care vor sa slabeasca facand sport. Doua banane pe zi ofera destula energie pentru un efort fizic extenunat de 90 de minute. Acestea ajuta la imbunatirea creierului. Esti constipat?Consuma banane. Vindeca mahmureala!Un milkshake de banane calmeaza stomacul.

Calmeaza sistemul nervos si daca vreti sa va lustruiti repede pantofii luati partea interioara a cojii de banana si frecati direct pantoful... apoi stergeti cu o carpa uscata.
Cele mai dulci dintre fructele rosii, Ciresele sunt bogate in vitamine dar din ele se poate face un compot delicios.
Caisele au suficiente motive ptr. a fi recomandate in anemii, convalescenta, oboseala fizica si intelectuala, boli ale pielii sau ale sistemului nervos..
Pot fi folosite in multe retete, ca tarte, prajituri, budinci, gemuri, compoturi, bauturi, chiar si mancaruri. Merg bine şi cu carnea de porc
Ananasul este foarte sanatos si este bun cu sandviciurile cu pui (felii subtiri) sau cei carora nu le place otetul pentru salata, folositi suc de ananas.
Printre fructele care mai pot fi folosite la macarea gatita sunt portocalele, merele, strugurii si multe altele.
Mic îndreptar:

Este indicat ca în lupta cu kilogramele în plus, să adopţi şi un alt stil de viaţă sănătos. Acesta te va ajuta să-ţi menţii greutatea. Nu sunt nişte reguli greu de făcu. Tot ce trebuie să faci, este să rămâi consecventă. Cu timpul vor deveni parte din viaţa ta de zi cu zi, nicidecum un efort.
Cel mai important aspect de luat în seamă este micul dejun. Nu trebuie să-l sărim sub nici o formă! Este cea mai importantă masă a zilei. Ca să înţelegeţi mai bine implicaţiile, am să vă dau exemplu un studiu care s-a efectuat pe un eşantion de persoane suferind de obezitate.
Aceştia au mers pe principiul atât de des auzit dar, din nefericire nu prea luat în seamă: „Mănâncă dimineaţa ca un rege, la prânz ca un prinţ şi seara ca un cerşetor”.
Deşi nu prea au avut restricţii alimentare şi au mâncat alimentele obişnuite, rezultatul studiului a fost remarcabil. S-au înregistrat scăderi de greutate de până la 5 kg pe lună. Secretul: un mic dejun bogat din care îţi iei majoritatea caloriilor necesare pentru întreaga zi, rămânând ca pe parcursul zilei, la cele 2 mese care vor urma să consumi mai puţin.
Să reţinem că luarea cu regularitate a mesei de dimineaţă, pe lângă pierderea în greutate, a avut şi alte efecte benefice: creşterea hemoglobinei, scăderea glicemiei şi ameliorarea funcţiei tiroidiene, cât şi scăderea riscului de infarct miocardic (statisticile ne relevă faptul că majoritatea infarctelor au loc în primele ore ale zilei, între 6 si 12). Micul dejun ajută ca trombocitele să fie mai puţin vâscoase, diminuând în acest mod riscul infarctului. Alte beneficii: confort psihic şi fizic, memorie mai bună, uşurinţă în exprimare.
Ce este indicat să conţină micul dejun? În primul rând să fie bogată în glucide sau în hidraţi de carbon
(produse cerealiere integrale, vegetale şi fructe). De exemplu: legume consumate ca atare sau fierte, pâine integrală, fulgi de ovăz, nuci şi fructe proaspete ori uscate, cartofi copţi… sunt doar câteva din opţiunile gamei variate a unui mic dejun sănătos şi echilibrat. Redu cantitatea de sare sau alimente sărate şi neapărat, alimentele bogate în grăsimi. Deşi este greu, având în vedere ofertele de alimente de pe piaţă, încearcă să eviţi E-urile şi alimentele ce mustesc de aceşti aditivi (brânză topită, margarină, salam, parizer, cârnaţi, dulciuri concentrate s.a.). Învaţă să citeşti pe etichetă, căci în fond o faci pentru tine şi pentru familia ta.
Consumă mâncare după următorul gramaj: cel mai bun etalon este MÂNA TA! Alege bucăţi de carne, peşte, legume, cât palma ta. Garnitura de orez sau legume va fi exact cât o cupă a mâinii tale; la fel şi fructele proaspete, de mai multe ori pe zi. Mai multe fructe consumate pe zi, înseamnă mai puţine grăsimi. Ar fi indicat ca din alimentaţia zilnică să nu lipsească peştele: somon, sardine, ton, păstrăv - cu porţii cât palma ta! După fiecare masă consumă o mână de miez de nucă. Optează pentru legume fierte (consumă mai multe păstăi şi mai puţini cartofi), decât prăjite sau înăbuşite.
Bea cât de multe lichide poţi! Alege apa plată în locul celei minerale şi nu uita de ceaiurile de plante care sunt un adevărat izvor de tinereţe. Uită de sucurile acidulate care te încarcă de E-uri şi te balonează. Alege tot ce este natural şi te vei simţi mai bine.
Fă mişcare în mod regulat! Mergi pe jos, pe bicicletă, uită de lift şi foloseşte scările, aleargă în parc, du-te la o sală de fitness, fă aerobic, toate te ajută să-ţi încetineşti procesele de îmbătrânire, ca să nu mai vorbim de tonifierea corpului nostru şi de lupta împotriva kilogramelor în plus.
Evită ronţăitul între mese! Toate produsele din magazine de tipul snacks-uri, biscuiţi, covrigei, sărăţele, fursecuri, pateuri… ne amăgesc atunci când nu avem timp să luăm masa, făcându-ne astfel mai mult rău. Soluţia: optează pentru fructe. Sunt pline de vitamine şi îţi potolesc foamea.
Nu uita de somn! Specialiştii ne recomandă între 6 si 9 ore de somn, nici mai mult de 9, dar nici mai putin de 6. Aşa dar, mare atenţie celor care se obosesc peste măsură.
Şi, bineînţeles îndemnurile: nu fuma şi consumă alcool cu moderaţie!
Deşi renunţatul la ţigări s-a dovedit a fi un chin pentru cei mai mulţi dintre cei care s-au împătimit să renunţe - fapt care a descurajat - recomandarea mea este ca măcar să reflectaţi şi să fiţi conştienţi de riscurile la care vă supuneţi organismul dvs. şi nu numai. Alegerea - însă - vă aparţine. Pot doar să vă urez să găsiţi calea cea dreaptă care să vă mulţumească.
Pentru a schimba un obicei, trebuie să ne dorim schimbarea acestuia. Voinţa este cel mai greu de urnit. Obiceiurile vechi sunt comode şi, pentru a putea scăpa de încorsetarea lor este nevoie de o dorinţă puternică. Totodată, dorinţa singură nu poate schimba vechile obiceiuri ale stilului de viaţă.
Trebuie să ştim ce să schimbăm şi să înţelegem de ce, cu ce ne ajută în sănătatea nostră. Apoi – desigur - trebuie un efort conştient şi susţinut pentru a putea pune în practică noul nostru mod de a trăi, care ne va deveni automat cu trecerea timpului. Căci, fie că vrem sau nu…suntem ceea ce mâncăm!
„Alege ce este mai bun – a spus Pitagora – şi obişnuinţa îl va face plăcut şi uşor”.

duminică, 15 februarie 2015

Terină de brânză


Ingrediente:
1 chiflă (japoneză), 200 g pateu de porc/pui, 250 g muşchi file, 2 castraveţi muraţi, 500 g brânză, de vaci, 3 linguri cu smântână, 1-2 căţei de usturoi, 2 legături de mărar, sare şi piper

Mod de preparare:
Într-un castron, amestecăm energic brânza de vaci cu smântâna şi usturoiul zdrobit. Adăugăm o legătură de mărar tocat mărunt şi condimentăm cu sare şi piper după gust. Se taie pâinea în trei felii, potrivit de groase. Se unge prima felie cu pate şi se aşează felii de castraveţi. Se acoperă cu a doua felie de pâine şi se întinde un sfert din amestecul de brânza. Se pune deasupra ultima felie de pâine şi câteva fâşii de muşchi file. Se îmbracă totul în restul de brânză şi se aşează muşchiul rămas în aşa fel, încât să semene cu nişte petale. Pe lateral, de jur împrejur, se pune mărar tocat fin. Se dă totul la rece, pentru o oră, pentru a se înmuia feliile de pâine.

Poftă mare!

Rulada din piept de pui


O reteta delicioasa, un adevarat festin gastronomic! O rulada simplu de realizat, din carne de pui, sanatoasa si satioasa. Se serveste cu garnitura de legume asortate si cu un sos delicios, din supa, smantana si telemea, totul condimentat dupa bunul tau gust. In cel mult o ora vei avea gata un fel de mancare excelent, pentru sase persoane.

Ingrediente:
1 kg piept de pui; 150 g sunca de Praga, feliata; 250 g cascaval feliat; 4 linguri unt; 1 ceapa; 2 catei de usturoi; 200 ml supa de pui; 200 g smantana; 150 g telemea; 8 portii legume asortate (broccoli, morcovi, fasole verde etc.), fierte in aburi; sare;
piper.
Mod de preparare:
Pieptul de pui se spala, se zvanta si se portioneaza. Fiecare felie se bate cu ciocanul de snitele. Pe fiecare felie de carne se pun o felie de sunca si una de cascaval, apoi se ruleaza si se fixeaza cu scobitori.
Intr-o tigaie de teflon, se topesc 2 linguri de unt si se prajesc uniform ruladele la foc potrivit, timp de 10 minute. Ruladele prajite se scot intr-un vas si se pastreaza calde. In tigaie se adauga untul ramas. Ceapa si usturoiul se curata, se spala si se toaca, apoi se calesc. Dupa 5 minute, se toarna supa si smantana; se fierb inabusit, la foc mic, timp de 10 minute. Acum se adauga in sos telemeaua rasa. Se condimenteaza si se lasa pe foc mic inca 5 minute, pentru a se lega.
La servire, peste rulade se toarna din sosul preparat, iar alaturi se pune o portie de legume asortate, fierte in aburi.Sugestie:
Sunca de Praga poate fi inlocuita cu costita afumata sau sunca fiarta. In mijlocul ruladei se poate pune, pe toata lungimea, un morcov mic fiert, apoi se ruleaza. In acest caz, cand se servesc ruladele, fiecare se taie oblic. Sosul se aranjeaza in jurul ruladei sectionate.


Poftă mare!



Ruladă din peşte

rulada peste

Ingrediente:
1,5 kg peşte, 50 g orez, 2 oua, 125 g ceapă, 150 ml ulei, 50 ml vin alb, 100 g lămâi, 25 g făină, sare şi piper dupa gust
.
Mod de preparare
Se curăţă peştele, se spală, se dezosează, se taie în bucăţi şi se dă prin maşina de tocat cu sită deasă, împreună cu ceapa calită în ulei. În compoziţie se adaugă ouăle crude şi vinul, amestecând bine. Se adaugă orezul fiert pe jumătate şi se amestecă uşor. Se rulează totul pe o pânză de tifon udă şi se pune într-o tavă unsă cu ulei. Tava se ţine la cuptor la foc potrivit, cca 25-30 de minute. Din când în când se pune sos peste ruladă. Făina se căleşte un ulei cu puţină ceapă tocată mărunt, se stinge cu supă de oase de peşte, se adaugă sare şi zeama de lămâie şi se mai fierbe 15-20 de minute apoi se strecoară şi se dă în clocot. Rulada se taie felii, pe care se pune câte o felie de lămâie.

sau puteţi prepara această reţetă:


Ingrediente pentru foi:
4 buc ouă; 2 linguri ina; 2 linguri amidon; 100 g maioneză; sare; piper negru măcinat; 100 g măsline; verdeaţă;

Ingrediente pentru umplutura:
150 g somon marinat si o conserva de ton; 2 ouă fierte tari; 50 g unt; o lămâie; câteva capere

Modul de preparare:
Ouăle se freacă cu sarea şi maioneza, se adaugă făina şi amidonul, piperul râşnit. Măslinele se taie inele, verdeaţa se toacă foarte fin într-un blender. Adăugaţi la verdeaţă puţin aluat. Restul aluatului se toarnă pe hârtie de copt unsă, se netezeşte şi apoi cu o linguriţă se toarnă verdeaţa. Puneţi măslinele arajate în rânduri. Puneţi în cuptorul preîncalzit la 200 grade C pentru 7-10 minute, dar fiţi atenţi pentru că se coace foarte repede. Scoateţi-o şi rulaţi-o imediat. Cu peşte poate fi o variantă. Daca aveţi peşte feliat, ungeţi foaia cu unt în care aţi adăugat o lingură de zeamă de lămie, aşezaţi peştele şi rulaţi strâns. Eu am avut puţin somon marinat şi o coservă de ton în ulei. Aşa că am pus peştele (scurs de ulei) în blender cu unt, ouăle fierte şi curăţate, caperele, sarea, piperul şi zeama de lămâie. Apoi l-am întins peste foaie şi am rulat strâns. Se dă la frigider pentru minim două ore, apoi o putem tăia în felii şi o putem servi, fie aşezate simplu pe platou, fie aşezate pe felii de castraveţi.


Poftă mare!

Rulada aperitiv în trei culor


M-am gândit ca dre masa de revelion să pregătesc o Ruladă din 3 culori - un aperitiv mai aparte. Blatu acestei rulade este compus din trei compoziţii colorate diferit. Vă voi explica pe parcurs cum procedăm. M-am inspirat de pe situl www.coolinarik.com

Ingrediente pentru aluat galben:
2 oua, 2 linguri de ulei, 1 lingura de smantana, 2 linguri de faina, 1 lingurita mica praf de copt, 3-4 linguri branza rasa

Ingrediente pentru aluat verde:
2 oua, 2 linguri de ulei, 1 lingura de smantana, 2 linguri de faina, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri de spanacsare

Ingrediente pentru aluat portocaliu:
2 oua, 2 linguri de ulei, 1 lingura de smantana, 2 linguri faina, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri de pasta de ardei, sare

Ingrediente pentru umplutura:
200 g crema de branza, 3 linguri smantana, vegeta

Mod de preparare:
Avem nevoie de trei boluri in care vom face in acelasi timp cele trei compoziti de aluat. Ingredientele de baza sunt aceleasi la toate trei, difera doar ingredientul care ii da si nuanta fiecaruia in parte. Se prepara usor fiecare, asa ca se fac pe rand fara probleme.

Ingrediente pentru aluatul verde, se separa ouale, iar cele 2 galbenusuri se freaca cu 2 linguri de ulei, 1 lingura de smantana, 2 linguri de faina, 1 lingurita praf de copt, sare si 2 linguri de spanac tocat marunt (congelat). Separat albusurile se bat tare si se incorporeaza in primul amestec.

Ingrediente pentru aluatul portocaliu se repeta acelasi procedeu ca mai sus, doar ca se inlocuieste spanacul cu 2 linguri pasta de ardei. Merge si pasta de rosii, dar culoarea nu va fi asa vie.

Ingrediente pentru aluatul alb, la fel se repeta procedeul, dar folosind 2 linguri de branza sarata faramitata. Branza fiind sarata nu se mai adauga sare.

Cand toate sunt gata, in tava mare de la aragaz (28x38 cm) se pune o hartie de copt si se intind compozitiile alternandu-le dupa imaginatie, ca in amagime. Se da la cuptor 15-20 de minute, apoi se scoate se rastoarma peste un prosop umed si se ruleaza. Se lasa sa se raceasca iar intre timp crema de branza o frecam cu smantana si o condimentam cu vegeta. Apoi o intindem pe rulada si o rulam din nou.


Se da la rece. Se taie inainte de servire.


Poftă mare!

Rosii umplute


Ingrediente:
4 roşii, 200 gr salam, 2 ouă fierte tari, caşcaval, mărar, ceapă verde, pătrunjel, frunze de salată, sare şi maioneză

Mod de preparare:
T
ăiem salamul şi ouăle cubuleţe. Verdeaţa o tocăm fin, apoi luăm un vas şi punem salamul, ouăle, verdeaţa, sarea - dupa gust şi adăugăm maioneza.
Spălăm roşiile, tăiem partea de sus şi, cu ajutorul linguriţei, scoatem miezul şi le punem cu gura în jos pentru a se scurge. Miezul roşiei îl putem adăuga la umplutură. Umplem roşiile, apoi le ornăm.

Punem pe un platou frunze de salată, iar peste ele aşezăm roşiile umplute. Deasupra punem pătrunjel în loc de căpăcel. Din caşcaval tăiem fâşii de un deget şi le punem dedesuptul fiecărei roşii – ca nişte picioruşe. Cu maioneză facem ochişorii, nasul şi gura.

Poftă bună!

Pachetele de somon



Ingrediente:
100 gr file de somon afumat (pntru un pachet), 100 gr branza de vaci, 4 linguri de smantana, jumatate de lingura de suc de lamaie, 2 linguri de baby spinach tocat, sare, piper

Mod de preparare:
Aveam in frigider un pachet de 100 de gr file de somon afumat. Adica prea putin ca sa prepar ceva mai deosebit. Dar aveam si o conserva de ton si uite asa, incet-incet a iesit de un pachetel de somon cu ton si inca o cantitate egala de compozitie pe care am folosit-o ca dip pentru grisine. A fost indeajuns pentru scopul propus - o gustarica-n doi. Poti, inlocui tonul din compozitie cu o conserva de somon. Pentru salata am folosit tot baby spinach, putin ulei, putina lamaie, un strop de mustar Dijon.
Te orientezi in bucatarie dupa un vas micut care sa dea forma pachetelului. Il imbraci cu folie alimentara si il tapetezi cu bucatile de file de somon, lasand marginile sa atarne peste marginile vasului.
Amesteci toate celelalte ingrediente, mai putin spanacul tocat. Pui jumate de compozitie in forma. Amesteci jumatatea ramasa cu cele doua linguri de spanac tocat si adaugi in vas. Impreunezi frumos marginile de file de somon si inchizi pachetelul, acoperi cu folie alimentara si lasi la frigider 2-3 ore. Rastorni pe o farfurie, dezlipesti usor folia şi... Gata.

Poftă mare!

Oua umplute



Ingrediente:
ouă, pate de ficat, lămâie, gogoşari, măsline, pătrunjel, ulei, smăntână

Modul de preparare:
După ce ai fiert ouăle, le laşi să se răcească, le dai la o parte coaja şi apoi le tai în două. Dai la o parte gălbenuşul pe care îl strângi într-un alt recipient.
Amesteci pateul cu gălbenuşurile fierte până faci o pastă omogenă, peste care adaugi condimentele şi maioneza. La sfârşit, storci un pic de zeamă de lămâie ca să nu fie compoziţia greţoasă.
Sau poţi să amesteci gălbenuşurile cu muştar, ulei, ou crud, sare şi piper şi un pic de smântână.
Aceste amestecuri le vei folosi pentru umplerea jumătăţilor de ou. Pasta mai groasă pe primul strat şi sosul de maioneză pe cel de-al doilea strat. La sfârşit, poţi decora oul proaspăt umplut cu bucăţi de gogoşar, măsline şi pătrunjel.

Poftă mare!



Masa de dimineaţă: omletă, bacon şi cartofi

Dimineaţa, dacă ai levenit mai mult în pat, până când foamea te-a obligat să dai fuga la bucătărie, îţi propun un mic dejun copios:

Ingrediente:
oua, bacon şi cartofi. Cantitatile le alegi tu, în funcţie de ce îţi place şi de cât de foame îţi este.


Mod de preparare:
Feliază baconul şi pune-l la prăjit într-o tigaie. Cand este gata, îl scoţi pe un platou. Spargi ouăle şi le amesteci cu puţin lapte, condimentezi, apoi pui omleta la prăjit în tigaie. Cand este gata omleta, o fărâmiţezi şi o pui peste baconul de pe platou.
Cartofii îi cureţi de coajă, îi tai feliuţe şi îi pui la prăjit în ulei încins.
Cand sunt gata,
îi pui peste conţinutul de pe platou. Răzuieşti deasupra brânză, presari verdeaţă şi serveşti cu murături sau salată de varză acră. Se mai poate servi cu sala de varză albă sau roşie -crudă, amestecată cu morcov ras, măr ras şi sfeclă roşie dată pe răzătoare.

Acest dejun îl mai poţi face şi astfel:
Prepari omleta şi o pui pe un platou. Separat, prăjeşti baconul şi îl tai feliuţe. Amesteci baconul cu brânză rasă, pui mărar proaspăt şi întinzi totul peste omlet de pe platou, apoi o rulezi şi o tai feliuţe, cât de groase doreşti. Fierbi cartofii în coajă, îi cureţi de coajă şi îi tai rondele, pe care le pui pe o farfurie, iar deasupra presari pătrunjel verde – proaspăt.
Serveşti omleta alături de murături sau salată de varză acră. Se mai poate servi cu sala de varză albă sau roşie - crudă, amestecată cu morcov ras, măr ras şi sfeclă roşie - dată pe răzătoare.

Poftă mare!


Gustare rapidă din foietaj

Uneori ne este pofta de o gustare rapida, alteori avem musafiri si vrem sa pregatim ceva repede...pentru aceste momente, am descoperit foitajul.
Mult timp am avut impresia-gresita de altfel-ca foietajul poate fi folosit doar la prajituri. Evident, nu este asa. Am descoperit o noua fata a foietajului, necunoscuta- mie- pana acum.Am pregatit pentru niste musafiri foietaje cu legume si peste.


Aluatul de foietaj-cumparat din supermarket- l-am taiat sub diferite forme: patrate, dreptunghiuri, de diferite dimenisuni. L-am uns cu sos pesto, apoi am pus pe fiecara bucatica ce am gasit prin frigider: masline feliate, rosii cherry taiate in 2 sau in 4 bucati, cate o bucata de anchois, rondele de ceapa, bucatele de ardei gras. Pe unele am pus si ardei chili. La final le-am condimentat cu sare si piper, am pus pe ficare putin ulei de masline si le-am uns cu ou batut.

Unele rosii cherry le-am imbracat in aluat, iar unele bucati de aluat ramase le-am invartit sub forma de spirala si le-am condimentat.
Unele le-am acoperit cu cascaval razuit, in timp ce pe altele am pus cascavalul doar cand le-am scos din cuptor. Le-am bagat pe toate a cuptor pentru 15-20 minute.



Pofta mare!

Cuburi aperitiv cu spanac si crema de branza cu ciuperci




Aceste "Cuburi aperitiv cu spanac si crema de branza cu ciuperci" sunt aperitivul
cel mai bun pentru a deschide o masa festiva. De aceea l-am inclus in această carte de bucate.

Ingrediente pentru blatul verde:
6 oua, 6 linguri de ulei, 3 lingura de smantana, 6 linguri de faina, 3 lingurita praf de copt, 6 linguri de spanac, sare

Ingrediente pentru umplutura:
250 g crema de branza, 100 g branza feta, 3 linguri smantana, ciuperci taiate (conserva / 400 ml), vegeta, marar tocat, 5 g gelatina

Mod de preparare:

Pentru blat am folosit aceasi reteta de la Rulada aperitiv tricolora si Tort Aperitiv cu salata boeuf, cu care sigur nu veti da gres niciodata. Se separa ouale, dupa care intr-un bol cele 6 galbenusuri se freaca cu 6 linguri de ulei, sare, 6 linguri de spanac tocat marunt (congelat).

Apoi se adauga 3 linguri de smantana, 6 linguri de faina si praful de copt . Separat albusurile se bat tare cu mixerul si se incorporeaza treptat in amestecul cu spanac.

Tapetam o tava mare cu hartie de copt. Tava, de preferat dreptunghiulara, este de 28x40 cm. O puteti folosii si pe cea de la aragaz. Se lasa la cuptor cca 15-20 de minute. Nu trebuie sa se rumeneasca ca sa fie gata. Consistenta acestui aluat trebuie doar sa se intareasca, dar sa-i ramana culoarea, in cazul de fata verde crud. Se rastoarna pe un prosop, se lasa sa se raceasca dupa care se taie in trei blaturi mic,i ca-n imagini.

Crema de branza se face usor. Frecam cele doua tipuri de branza, adaugam smantana si o condimentam cu vegeta. Pentru a avea crema tinuta cand o vom taia, adaugam 5 g de gelatina, intai hidratata apoi incalzita. Luam o lingura din crema si o amestecam in gelatina, dupa care o imcorporam cu restul compozitiei, astfel veti avea o omogenizare perfecta.

Ciupercile din conserva le taiem mici si le adaugam peste crema de branza.

Punem primul blat, intindem jumatate din crema cu ciuperci, asezam cel de-al doilea blat si restul de crema. Acoperim cu al treilea.


Acoperim cu o folie de plastic si dam la rece. Se taie inainte de servire si se decoreaza dupa imaginatie. Eu am decorat cu maioneza si chetceap dulce, folosind poche-ul cu un varf cu orificiu mic.

Pofta mare!




Corăbioare cu pate de ficat


Ingrediente:
300 gr ficat pasăre, 2 cepe, 100 gr unt, sare, piper, 10 ouă, 20 felii şuncă şi 20 scobitori (puteţi lua 10 felii şuncă şi 10 felii caşcaval).

Mod de preparare:
Ceapa tăiată solzişori se căleşte în unt. Ficăţeii curăţaţi şi spălaţi se adaugă în cratită şi se fierb înăbuşit. Când a scăzut toată zeama, se dau deoparte de pe foc şi se lasă la răcit. Se condimentează cu sare şi piper şi 2-3 linguri cu maioneză – după preferinţe, apoi se dă totul prin blender.
Ouăle fierte tari se taie în jumătăţi şi se scot gălbenuşurile. Albuşurile se umplu cu pasta de ficat şi se ornează cu felii de şuncă sau caşcaval.


Poftă bună!

Chec din carne în amestec cu legume



Ingrediente:
1 ardei gras galben, 1 ardei gras roşu, 299 g carne tocată amestec, 1-2 Ceape, 2 dovlecei, 1 foaie de plăcintă, 2 morcovi, 3 ouă, 2-3 linguri de parmezan ras, piper negru măcinat, sare după gust şi 2 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare:
Legumele se spală şi se curăţă, apoi se taiecubuleţe. Carnea se condimentează cu sare şi piper. Într-o tigaie se pun cele 2 lniguri de ulei de măsline şi legumele, apoi se călesc 2-3 minute la foc potrivit. După aceea se adaugă carnea tocată, sarea şi piperul. Se mai căleşte câteva minute, apoi se lasă să se răcească.
Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt şi se pune foaia de plăcintă, înţepând-o din loc în loc cu furculiţa. Se toarnă apoi amestecul de legume şi carne. Ouăle se bat cu un praf de sare, apoi se adugă brânza rasă..Această comoziţie se toarnă peste amestecul de legume şi carne. Se pune tava în cuptorul încins în prealabil, timp de 30 minute. Când checul e gata, se lasă la răcit în tavă. După ce s-a răcit, se scoate din tavă şi se taie felii.



Poftă bună!

Chec de ciuperci


Ingrediente:
3 cepe medii taiate cubulete (400 g), 2 cutii ciuperci sau 450 g ciuperci proaspete, 5 oua la temperatura camerei, 5 linguri de faina (100-125 g), 5 linguri de smantana (100ml), 1 legatura mare de marar, 3 linguri de ulei, sare si piper

Mod de preparare:
Se curata si se spala ciupercile si ceapa. Se taie cubulete. Se pun intr-o craticioara sau o tigaie suficient de mare si se calesc in ulei cu putina apa, pana se inmoaie si se evapora apa. Se potrivesc de sare si piper. Se lasa sa se raceasca.

Se da drumul la cuptor sa se incalzeasca. Se ung doua tavi de chec (cele mici) cu ulei si se tapeteaza cu faina.
Se separa ouale. Se bat albusurile spuma. Ciupercile se amesteca cu galbenusurile,smantana, mararul tocat (eventual puteti pune si patrunjel). Se adauga si albusurile si faina. Se amesteca usor, de jos in sus cat sa se omogenizeze, avand grija sa nu se lase. Se imparte compozitia in doua si se pune in tavi.
Se da la cuptor aproximativ 50 de minute pana se rumeneste frumos. Primele 30 de minute nu se deschide cuptorul ca sa nu dea inapoi. Se lasa sa se raceasca si apoi se scoate din tava. Se pastreaza in frigider invelit in folie de plastic.


Poftă mare!

Chec aperitiv

Este un aperitiv care se face repede şi uşor.


Ingrediente:
4 ouă, 250 mi lapte, 250 gr caşcaval ras, 200 gr şuncă, 50 ml ulei, măsline, sare, piper, 200 gr făină, o lingură praf de copt, mărar prospăt.

Mod de preparare:
Ouăle le-am bătut spumă, apoi le-am amestecat cu laptele, am adăugat caşcavalul ras, şunca tăiată cubuleţe, uleiul,10 măsline fără sâmburi, pe care le-am tăiat felii şi mărarul. După ce am amestecat aceste ingrediente, am adăugat sarea, piperul si făina amestecată în prealabil cu o lingură de praf de copt. Am pus conţinutul într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt, apoi am introdus-o la cuptor pentru circa 40 minute. Cu o scobitoare am încercat checul dacă este copt în interior.

După ce s-a copt bine, am scos tava din cuptor şi l-am lăsat la răcit în tavă, apoi l-am tăiat felii.


Pofta mare!

Aperitiv din legume

Ingrediente:
2 legături de ceapă verde, 3 cepe mari uscate, 300 g brânză sărată, o cutie sau un borcan cu ciuperci, 2 ardei graşi, 2 legături de mărar, 1 morcov mare, 10 ouă, delicat sau sare, 2 căpăţâni mari de usturoi şi 200 g smântână.

Mod de preparare:
Curăţăm legumele şi le spălăm bine. Ceapa uscată o tocăm mărunt şi o călim în ulei, până devine aurie, apoi adăugăm o ceşcuţă cu apă şi o lăsăm până se evaporă. Peste ceapă adăugăm morcovul dat pe răzătoarea mică şi ardeii graşi tocaţi mărunt. Lăsăm 2-3 minute ca să se înmoaie, apoi dăm tigaia la o parte şi o lăsăm să se răcească. Când s-a răcit, turnăm conţinutul într-un castron mare.
Tocăm ceapa verde mărunt şi o adăugăm peste compoziţia de mai suse. Ciupercile le punem într-o strecurătoare la scurs, brânza şi usturoiul le dăm pe răzătoarea mică, mărarul îl tocăm mărunt şi le adăugăm pe toate în castron. Punem 8 ouă din cele 10, delicat după gust şi amestecăm totul foarte bine.
Ungem tava sau tăvile (eu am pus in 2 crăticioare fără mâner) cu ulei şi tapetăm cu făină, apoi turnăm compoziţia în tăvi. Batem câte un ou pentru fiecare tavă şi îl intindem peste compoziţie, apoi introducem tăvile în cuptorul încins în prealabil. Lăsăm să se coacă timp de 15-20 minute, încercând din când în câd cu scobitoarea dacă preparatul nostru s-a copt. Când e rumenit şi conţinutul din tăvi nu se ia pe scobitoare, închidem focul şi scoatem tăvile din cuptor, lăsând aperitivul să se răcească în tăvi. După ce s-a răcit, preparatul se scoate pe un platou.

Poftă bună!



Aperitiv cu brânză Feta

Ingrediente:
4 rosii mari coapte, 1 ardei gras, ½ ardei iute, 200 g feta greceasca, 100 g cascaval, 3 lg ulei de masline,
oregano, busuioc, piper

Mod de preprare:
Ungem un vas rezistent termic cu ulei de masline, spalam rosiile si le oparim, dupa care le decojim si le feliem. Mai adaugam in acelasi vas ardeiul gras si jumatatea de ardei iute.
Punem pe fundul vasului un strat de rosii, ardei gras, bucatele de ardei iute, cascavalul taiat felii si condimentele. Alternam asa pana terminam toate ingredientele, iar apoi picuram restul de ulei de masline.
Acoperim vasul cu un capac si bagam la cuptor la foc mediu ( aprox 200 de grade C) pentru o perioada de 20 de minute. Lasam apoi vasul descoperit si il mai bagam pentru 10 minute sa se rumeneasca.

Pofta buna!