,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


marți, 19 aprilie 2011

Aperitive cu legume













Rosii ,,surpriza”



Ingrediente:
6 rosii , 200 g brinza de vaci cu smintina , 100 g telemea , 1 lingura ulei de masline, 2 legaturi marar verde , 1 legatura patrunjel verde , piper , optional tarhon.

Mod de preparare:
Se taie capacul rosiilor si se scobesc cu o lingurita , avind grija sa nu le spargem pielita. Se amesteca bine toate celelalte componente si se umplu rosiile cu aceasta pasta dupa care se pun capacelele pe rosii. E un fel rapid, usor de pregatit, aspectuos si foarte gustos.


Cartofi calugaresti



Ingrediente:
cartofi cu coaja rosie

Mod de preparare:
Se aleg cartofi cu coaja rosie, se spala bine si se pun intr-o tava in cuptorul bine incins. Pana se coc cartofii, se pregateste o salata din varza acra taiata marunt, ceapa rosie si ulei. Dupa ce cartofii s-au copt, se scot intr-un castron si se acopera cu un prosop mai gros, pentru a se pastra calzi. Fiecare mesean isi ia cartofii necesari in farfuria lui, ii taie in doua, ii unge cu ulei de masline sau de porumb, ii sareaza si ii mananca impreuna cu salata de mai sus. Cine doreste, poate sa bea si cate un pahar de zeama de varza acra (moare).


Ciuperci umplute



Ingrediente:
1 kg ciuperci proaspete, 4 cepe, 1 capatina de usturoi, 3 legaturi marar, 2 legaturi patrunjel, 5 oua, ulei

Mod de preparare:
Se indeparteaza piciorusele ciupercilor, apoi se curata ciupercile si se pun intr-o tava cu putin ulei.Se servesc calde sau usor racite, dupa preferinta


Clatite cu ciuperci si pui



Ingrediente:
o ceapa, o lingura unt, o cutie conserva ciuperci, 1 piept de pui fiert, 1 pahar de vin alb sec, o legatura marar, 7 oua, 200 gr. smintina, cascaval, piper, sare

Mod de preparare:
Se fac clatite din 4 oua, lapte si faina. Umplutura se prepara astfel: se caleste ceapa taiata marunt cu untul timp de 5 minute. Se adauga ciupercile taiate marunt, cu tot cu zeama de la conserva, pieptul de pui taiat tot marunt, vinul, un virf de cutit de piper, o lingurita sare si se
lasa sa fiarba la foc mic, pina scade zeama de tot. Se fierb 2 oua, albusul se taie marunt si se adauga la compozitie, iar galbenusul se paseaza. Dupa ce compozitia s-a racit un pic, se adauga smintana, mararul taiat marunt si un ou crud, amestecindu-se bine. Cu aceasta umplutura se umplu foile de clatite. Se unge un vas Jena cu unt, se asaza clatitele una linga alta, ungindu-se cu smintina. Deasupra se presara cascaval ras. Se da la cuptor pentru 20-30 de minute.


Ghiveci de rosii



Ingrediente:
ceapa (dupa dorinta), rosii si ardei, dar trebuie pastrata proportia: la fiecare ceapa mijlocie este nevoie de un ardei gras (nu gogosar) mijlociu si o rosie mijlocie, putin usturoi, sare, piper, ulei pentru calit ceapa

Mod de preparare:
Mai intii se taie ceapa pestisori, ardeiul se spala si se taie felioare mai subtiri, si rosiile spalate se taie in bucati. Intr-o cratita (preferabil non stick sau teflon), se incinge uleiul. Cind este fierbinte, se adauga ceapa. Cind a devenit sticloasa, se adauga usturoiul si se caleste in continuare inca un minut dupa care se adauga ardeiul. Se caleste citeva minute si apoi se
adauga rosiile taiate. Se lasa sa se dunstuiasca in continuare pina incepe sa clocoteasca. Atunci se reduce focul si se lasa sa se gateasca in continuare la foc mai mic, invirtind din cind in cind. Mincarea este gata cind aproape tot lichidul s-a redus, mincarea are consistenta de zacusca. Acum se adauga sarea si piperul (daca se adauga mai devreme, dupa ce mincarea s-a redus, sar
putea sa fie prea sarata sau prea piperata). Se poate pune acest ghiveci si in borcane pentru iarna (ca si zacusca).Se poate servi ca si aperitiv cu piine sau piine prajita data cu usturoi, dar daca este facut mai lichid, se poate servi ca si un fel de "salsa" peste fripturi.


Malai moldovenesc cu dovleac



Ingrediente:

1/2 kg malai, 1 lingura de untdelemn, 3/4 l lapte, 1/2 lingurita sare, 1 felie de dovleac, 25 g drojdie, 2 linguri cu varf de zahar, 2 lingurite faina, pentru maia.

Mod de preparare:
Se pune la crescut drojdia muiata putin in lapte, cu zahar si faina. Malaiul cernut intr-un castron se opareste cu laptele clocotit, astfel ca sa fie imbibat tot malaiul. Se amesteca bine si se adauga sarea. Cand malaiul se raceste putin, se adauga maiaua, apoi dovleacul, curatat de coaja si de seminte, si taiat bucatele subtiri. Se adauga restul de zahar, apoi se toarna compozitia intr-o tava lata, unsa bine cu untdelemn. Se lasa sa creasca acoperit, 20 de minute, la caldura. Se baga in cuptor si se lasa sa se coaca, pana prinde o crusta roz.


Mamaliga de cartofi - reteta bucovineanca

Ingrediente:
2 kilograme de cartofi, o cupa de faina de porumb (malai)

Mod de preparare:
Se fierb cartofii ca pentru piure. Cand sunt bine fierti se varsa 3/4 din apa. Se toarna faina peste cartofi si se piseaza si amesteca continuu pana fierbe si faina.
Sugestii pentru ,,utilizare”:
1. Se poate manca cu orice care se potriveste cu mamaliga "clasica".
2. Combinatia mea preferata: iei o lingurita de unt si o topesti, prajesti in ea cozi de hagime de munte (chives), dupa care topesti in amestec un pumn de branza de oi; daca te tine cureaua, la amestecul rezultat adaugi carne de porc afumata si pastrata in untura pentru cel putin 3 luni; si ca sa nu-ti cada greu (ceea ce nu e improbabil daca nu vii de la cosit sau de la butuci!) mai tragi cate o gura de lapte acru (iaurt). Neaparat de oaie!
3. Daca mai ramane mamaliga, sau daca te-a invatat cineva, mamaliga care a ramas o pui la rece in beci, acoperita cu stergar. A doua zi (musai!), o scoti si o tai felii (2 cm latime). Bagi vreascuri în soba sa se-ncinga si coci feliile pe plita, intai pe o parte, si apoi pe alta. Cand mamaliga capata o coaja caramizie-aurie, o iei si o pui pe o farfurie pe pe fundul careia ai
asezat cateva felii de unt si cateva felii de cas de la barbânt, â (Pardon! Adica burduf! Iar am dat-o pe a mea!). Casul la barbânt, â e ceva care nu are egal printre branze: cand framanti branza cu sare s-o pui la barbânt, â, pui intai un strat de branza framantata, apoi o felie de cas, si tot asa ca la un tort (in Bucovina: o torta). Si dupa jumatate de an ai casul: mult superior parmezanului daca baciul e bun branzar! Dupa ce se topeste untul te poti apuca de treaba! Adica de mancat! Nu uita laptele acru. La mama
acasa de multe ori inlocuiam iaurtul cu gogosari murati. Dar nu va sfatuiesc sa incercati, decat daca stiti reteta de la mine! Si - pentru savoarea limbajului bucovinean - iata si versiunea ,,netradusa”....


Toci

Ingrediente:
2 kg de cartofi, un praf de sare, 1 ou, o lingura de faina, unt.

Mod de preparare:
Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii cei mai mici (trebuie sa devina o pasta). Se pune sarea, faina, oul si se amesteca bine. Se toarna pasta intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptor la foc mijlociu. Se lasa acolo pana capata o coaja maronie-aurie. Se scoate, se unge pe deasupra cu unt, se taie si se serveste cat e cald. Doamne fereste sa se raceasca, ca ati muncit degeaba! Din aceeasi compozite se pot face chiftele prajite in ulei (Totscherl). Fredy Schwarz ot Patrauti, Giudetul Sucevei


Varzari moldovenesti

Ingrediente:
Coca: 1 kg de faina, 3-4 oua, ceapa, 300ml lapte, 50 ml ulei sau unt, sare, 50 g zahar, 50 g drojdie.

Umplutura: 1,5 kg varza dulce sau 1 kg varza murata, 100 g untura, 200 g ceapa, 1 g piper pisat, sare dupa gust.

Mod de preparare:
În faina se face la mijloc o gropita, în care se pune drojdia înmuiata putin în lapte caldut, amestecând pâna când se face ca o smântâna, apoi se acopera cu un prosop încalzit si se tine la loc caldut, pâna începe sa creasca. Se adauga apoi ouale batute cu putina sare, uleiul sau untul, zaharul si se amesteca, adaugând în acest timp restul de lapte caldut, cât înghite faina. Se obtine astfel o coca. Se framânta pâna ce aluatul se desprinde de pe mâini si de pe vas, dupa care se pune la loc caldut sa creasca. Când aluatul a crescut de doua ori decât era initial, se
împarte în doua si din fiecare parte se întinde câte o foaie. Se taie patrate cu latura de 15-16 cm si pe mijlocul acestora se adauga umplutura de varza. Fiecare colt al patratului de aluat se aduna spre mijloc în forma de plic, strângându-se marginile cu degetele ca sa se lipeasca aluatul si sa nu iasa varza. Varzarile se ung cu un ou batut, se aseaza pe o tava unsa si se lasa într-un loc caldut pentru 10-15 minute ca sa creasca. Se coc apoi în cuptor pîna se rumenesc frumos. Se consuma ca gustari calde sau reci, la vin sau la ceai.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu