,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


duminică, 15 februarie 2015

Rulada aperitiv în trei culor


M-am gândit ca dre masa de revelion să pregătesc o Ruladă din 3 culori - un aperitiv mai aparte. Blatu acestei rulade este compus din trei compoziţii colorate diferit. Vă voi explica pe parcurs cum procedăm. M-am inspirat de pe situl www.coolinarik.com

Ingrediente pentru aluat galben:
2 oua, 2 linguri de ulei, 1 lingura de smantana, 2 linguri de faina, 1 lingurita mica praf de copt, 3-4 linguri branza rasa

Ingrediente pentru aluat verde:
2 oua, 2 linguri de ulei, 1 lingura de smantana, 2 linguri de faina, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri de spanacsare

Ingrediente pentru aluat portocaliu:
2 oua, 2 linguri de ulei, 1 lingura de smantana, 2 linguri faina, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri de pasta de ardei, sare

Ingrediente pentru umplutura:
200 g crema de branza, 3 linguri smantana, vegeta

Mod de preparare:
Avem nevoie de trei boluri in care vom face in acelasi timp cele trei compoziti de aluat. Ingredientele de baza sunt aceleasi la toate trei, difera doar ingredientul care ii da si nuanta fiecaruia in parte. Se prepara usor fiecare, asa ca se fac pe rand fara probleme.

Ingrediente pentru aluatul verde, se separa ouale, iar cele 2 galbenusuri se freaca cu 2 linguri de ulei, 1 lingura de smantana, 2 linguri de faina, 1 lingurita praf de copt, sare si 2 linguri de spanac tocat marunt (congelat). Separat albusurile se bat tare si se incorporeaza in primul amestec.



Ingrediente pentru aluatul portocaliu se repeta acelasi procedeu ca mai sus, doar ca se inlocuieste spanacul cu 2 linguri pasta de ardei. Merge si pasta de rosii, dar culoarea nu va fi asa vie.


Ingrediente pentru aluatul alb, la fel se repeta procedeul, dar folosind 2 linguri de branza sarata faramitata. Branza fiind sarata nu se mai adauga sare.



Cand toate sunt gata, in tava mare de la aragaz (28x38 cm) se pune o hartie de copt si se intind compozitiile alternandu-le dupa imaginatie, ca in amagime. Se da la cuptor 15-20 de minute, apoi se scoate se rastoarma peste un prosop umed si se ruleaza. Se lasa sa se raceasca iar intre timp crema de branza o frecam cu smantana si o condimentam cu vegeta. Apoi o intindem pe rulada si o rulam din nou.


Se da la rece. Se taie inainte de servire.


Poftă mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu