,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


duminică, 15 februarie 2015

Rulada din piept de pui


O reteta delicioasa, un adevarat festin gastronomic! O rulada simplu de realizat, din carne de pui, sanatoasa si satioasa. Se serveste cu garnitura de legume asortate si cu un sos delicios, din supa, smantana si telemea, totul condimentat dupa bunul tau gust. In cel mult o ora vei avea gata un fel de mancare excelent, pentru sase persoane.

Ingrediente:
1 kg piept de pui; 150 g sunca de Praga, feliata; 250 g cascaval feliat; 4 linguri unt; 1 ceapa; 2 catei de usturoi; 200 ml supa de pui; 200 g smantana; 150 g telemea; 8 portii legume asortate (broccoli, morcovi, fasole verde etc.), fierte in aburi; sare;
piper.
Mod de preparare:
Pieptul de pui se spala, se zvanta si se portioneaza. Fiecare felie se bate cu ciocanul de snitele. Pe fiecare felie de carne se pun o felie de sunca si una de cascaval, apoi se ruleaza si se fixeaza cu scobitori.
Intr-o tigaie de teflon, se topesc 2 linguri de unt si se prajesc uniform ruladele la foc potrivit, timp de 10 minute. Ruladele prajite se scot intr-un vas si se pastreaza calde. In tigaie se adauga untul ramas. Ceapa si usturoiul se curata, se spala si se toaca, apoi se calesc. Dupa 5 minute, se toarna supa si smantana; se fierb inabusit, la foc mic, timp de 10 minute. Acum se adauga in sos telemeaua rasa. Se condimenteaza si se lasa pe foc mic inca 5 minute, pentru a se lega.
La servire, peste rulade se toarna din sosul preparat, iar alaturi se pune o portie de legume asortate, fierte in aburi.Sugestie:
Sunca de Praga poate fi inlocuita cu costita afumata sau sunca fiarta. In mijlocul ruladei se poate pune, pe toata lungimea, un morcov mic fiert, apoi se ruleaza. In acest caz, cand se servesc ruladele, fiecare se taie oblic. Sosul se aranjeaza in jurul ruladei sectionate.


Poftă mare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu