,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


luni, 16 februarie 2015

Puterea fructelor


Toata lumea stie ca fructele sunt sanatoase, dar nimeni nu se gandeste la fiecare fruct in parte, la ce te ajuta si daca ai nevoie. Am sa va spun cateva din fructele mele preferate si nu numai, la ce va ajuta. O fructa delicioasa si una dintre cele mai sanatoase este banana. Multora nu le plac bananele dar ii ajuta si pe cei care vor sa slabeasca facand sport. Doua banane pe zi ofera destula energie pentru un efort fizic extenunat de 90 de minute. Acestea ajuta la imbunatirea creierului. Esti constipat?Consuma banane. Vindeca mahmureala!Un milkshake de banane calmeaza stomacul.

Calmeaza sistemul nervos si daca vreti sa va lustruiti repede pantofii luati partea interioara a cojii de banana si frecati direct pantoful... apoi stergeti cu o carpa uscata.
Cele mai dulci dintre fructele rosii, Ciresele sunt bogate in vitamine dar din ele se poate face un compot delicios.
Caisele au suficiente motive ptr. a fi recomandate in anemii, convalescenta, oboseala fizica si intelectuala, boli ale pielii sau ale sistemului nervos..
Pot fi folosite in multe retete, ca tarte, prajituri, budinci, gemuri, compoturi, bauturi, chiar si mancaruri. Merg bine şi cu carnea de porc
Ananasul este foarte sanatos si este bun cu sandviciurile cu pui (felii subtiri) sau cei carora nu le place otetul pentru salata, folositi suc de ananas.
Printre fructele care mai pot fi folosite la macarea gatita sunt portocalele, merele, strugurii si multe altele.
Mic îndreptar:

Este indicat ca în lupta cu kilogramele în plus, să adopţi şi un alt stil de viaţă sănătos. Acesta te va ajuta să-ţi menţii greutatea. Nu sunt nişte reguli greu de făcu. Tot ce trebuie să faci, este să rămâi consecventă. Cu timpul vor deveni parte din viaţa ta de zi cu zi, nicidecum un efort.
Cel mai important aspect de luat în seamă este micul dejun. Nu trebuie să-l sărim sub nici o formă! Este cea mai importantă masă a zilei. Ca să înţelegeţi mai bine implicaţiile, am să vă dau exemplu un studiu care s-a efectuat pe un eşantion de persoane suferind de obezitate.
Aceştia au mers pe principiul atât de des auzit dar, din nefericire nu prea luat în seamă: „Mănâncă dimineaţa ca un rege, la prânz ca un prinţ şi seara ca un cerşetor”.
Deşi nu prea au avut restricţii alimentare şi au mâncat alimentele obişnuite, rezultatul studiului a fost remarcabil. S-au înregistrat scăderi de greutate de până la 5 kg pe lună. Secretul: un mic dejun bogat din care îţi iei majoritatea caloriilor necesare pentru întreaga zi, rămânând ca pe parcursul zilei, la cele 2 mese care vor urma să consumi mai puţin.
Să reţinem că luarea cu regularitate a mesei de dimineaţă, pe lângă pierderea în greutate, a avut şi alte efecte benefice: creşterea hemoglobinei, scăderea glicemiei şi ameliorarea funcţiei tiroidiene, cât şi scăderea riscului de infarct miocardic (statisticile ne relevă faptul că majoritatea infarctelor au loc în primele ore ale zilei, între 6 si 12). Micul dejun ajută ca trombocitele să fie mai puţin vâscoase, diminuând în acest mod riscul infarctului. Alte beneficii: confort psihic şi fizic, memorie mai bună, uşurinţă în exprimare.
Ce este indicat să conţină micul dejun? În primul rând să fie bogată în glucide sau în hidraţi de carbon
(produse cerealiere integrale, vegetale şi fructe). De exemplu: legume consumate ca atare sau fierte, pâine integrală, fulgi de ovăz, nuci şi fructe proaspete ori uscate, cartofi copţi… sunt doar câteva din opţiunile gamei variate a unui mic dejun sănătos şi echilibrat. Redu cantitatea de sare sau alimente sărate şi neapărat, alimentele bogate în grăsimi. Deşi este greu, având în vedere ofertele de alimente de pe piaţă, încearcă să eviţi E-urile şi alimentele ce mustesc de aceşti aditivi (brânză topită, margarină, salam, parizer, cârnaţi, dulciuri concentrate s.a.). Învaţă să citeşti pe etichetă, căci în fond o faci pentru tine şi pentru familia ta.
Consumă mâncare după următorul gramaj: cel mai bun etalon este MÂNA TA! Alege bucăţi de carne, peşte, legume, cât palma ta. Garnitura de orez sau legume va fi exact cât o cupă a mâinii tale; la fel şi fructele proaspete, de mai multe ori pe zi. Mai multe fructe consumate pe zi, înseamnă mai puţine grăsimi. Ar fi indicat ca din alimentaţia zilnică să nu lipsească peştele: somon, sardine, ton, păstrăv - cu porţii cât palma ta! După fiecare masă consumă o mână de miez de nucă. Optează pentru legume fierte (consumă mai multe păstăi şi mai puţini cartofi), decât prăjite sau înăbuşite.
Bea cât de multe lichide poţi! Alege apa plată în locul celei minerale şi nu uita de ceaiurile de plante care sunt un adevărat izvor de tinereţe. Uită de sucurile acidulate care te încarcă de E-uri şi te balonează. Alege tot ce este natural şi te vei simţi mai bine.
Fă mişcare în mod regulat! Mergi pe jos, pe bicicletă, uită de lift şi foloseşte scările, aleargă în parc, du-te la o sală de fitness, fă aerobic, toate te ajută să-ţi încetineşti procesele de îmbătrânire, ca să nu mai vorbim de tonifierea corpului nostru şi de lupta împotriva kilogramelor în plus.
Evită ronţăitul între mese! Toate produsele din magazine de tipul snacks-uri, biscuiţi, covrigei, sărăţele, fursecuri, pateuri… ne amăgesc atunci când nu avem timp să luăm masa, făcându-ne astfel mai mult rău. Soluţia: optează pentru fructe. Sunt pline de vitamine şi îţi potolesc foamea.
Nu uita de somn! Specialiştii ne recomandă între 6 si 9 ore de somn, nici mai mult de 9, dar nici mai putin de 6. Aşa dar, mare atenţie celor care se obosesc peste măsură.
Şi, bineînţeles îndemnurile: nu fuma şi consumă alcool cu moderaţie!
Deşi renunţatul la ţigări s-a dovedit a fi un chin pentru cei mai mulţi dintre cei care s-au împătimit să renunţe - fapt care a descurajat - recomandarea mea este ca măcar să reflectaţi şi să fiţi conştienţi de riscurile la care vă supuneţi organismul dvs. şi nu numai. Alegerea - însă - vă aparţine. Pot doar să vă urez să găsiţi calea cea dreaptă care să vă mulţumească.
Pentru a schimba un obicei, trebuie să ne dorim schimbarea acestuia. Voinţa este cel mai greu de urnit. Obiceiurile vechi sunt comode şi, pentru a putea scăpa de încorsetarea lor este nevoie de o dorinţă puternică. Totodată, dorinţa singură nu poate schimba vechile obiceiuri ale stilului de viaţă.
Trebuie să ştim ce să schimbăm şi să înţelegem de ce, cu ce ne ajută în sănătatea nostră. Apoi – desigur - trebuie un efort conştient şi susţinut pentru a putea pune în practică noul nostru mod de a trăi, care ne va deveni automat cu trecerea timpului. Căci, fie că vrem sau nu…suntem ceea ce mâncăm!
„Alege ce este mai bun – a spus Pitagora – şi obişnuinţa îl va face plăcut şi uşor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu