pentru organism. Totusi, pentru a preveni eventualele pericole, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana au interzis o mare parte din E-uri. In Romania, laboratoarele nu pot detecta toti aditivii ce sunt introdusi in alimente, iar de multe ori produsul este introdus pe piata doar prin datele furnizate de producator. Exista astfel riscul de a nu se respecta cantitatea adaosurilor sintetice conform reglementarilor legale.
Ce sunt E-urile?
Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care in mod normal nu
este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componenta a acestor produse alimentare. E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, conservanti. Multi dintre acestia erau folositi si inainte de 1989. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip E pentru aditivii alimentari.
Definitia aditivilor alimentari, intalnita in rapoartele aprobate de Parlamentul European privind aditivii alimentari, aromele şi enzimele, suna in felul urmator:
„Aditivii alimentari sunt substanţe care nu se consumă de regulă ca aliment de sine stătător, ci se adaugă în mod deliberat în alimente, în scopuri tehnologice (pentru conservarea lor). Nu se consideră aditivi alimentari urmatoarele:
- substanţele utilizate pentru a da o aromă şi/sau un gust;
- substanţele considerate produse alimentare ce pot îndeplini o funcţie tehnologică (de exemplu clorura de sodiu sau şofranul, pentru colorare);
- enzimele alimentare."
Numeroase organisme internationale de sanatate au tras insa serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarandu-le toxice. Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce, in timp, la formarea unor afectiuni grave care nu mai pot fi tratate. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. In Romania numarul bolnavilor de cancer se afla intr-o continua crestere si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp boala Mileniului III impotriva careia nu exista inca premizele ca se va descoperi un antidot.
E-urile din mezeluri rămân în corp zece ani...
Angajatii Directiei de Sanatate Publica Dolj au anuntat faptul ca aditivii continuti de mezeluri nu pot fi digerati de organism, ramanand in corp aproximativ 10 ani, generand probleme grave de sanatate, anunta realitatea.net.
De asemenea, specialistii fac apel catre parinti pentru a nu da acest tip de semipreparate copiilor, din cauza efectelor deosebit de grave pe care le dau pe termen lung.
"Aditivii sintetici raman in organism chiar si zece ani dupa ce au fost consumati, pentru ca tubul digestiv nu ii poate digera", sustine dr. Mariana Pasarescu din cadrul Biroului Promovarea Sanatatii al DSP Dolj.
E-urile din mezeluri precum salam, crenvursti, kaizer, parizer afecteaza cresterea copiilor, provoaca osteoporoza la femei si obezitate la barbati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu