Haideti
sa vedem cateva sfaturi culinare, testate si care nu dau gres
niciodata.
Despre
ou.
Oul
este mai usor de curatat daca in apa in care fierbe se adauga cateva
picaturi de otet sau daca dupa ce l-ati fiert il puneti repede in alt
vas cu apa rece si il tineti acolo 1-2 minute.
Despre
icre
Icrele
pastrate in sare si ulei se desareaza daca se pun intr-un tifon si se
tin in lapte sau in apa rece cam 1 ora. Se storc cu grija si se
prepara.
Despre
albusuri
Albusurile
se bat mai bine daca ouale sunt proaspete si reci. In momentul cand
va apucati sa le bateti, adaugati un praf de sare.
Untul
pentru prajituri
Se
bate mult mai usor spuma daca il taiati in cubulete mici si il lasati
la temperatura camerei cam 30 minute, pana se inmoaie.
Despre
supa
Obtineti
o supa clara daca fierbeti totul la foc mic si de fiecare data cand
luati spuma de carne, adaugati o lingura de apa rece.
Daca
ati pus prea multa sare in supa, ciorba,
adaugati 3-4 cartofi cruzi taiati in doua si dati in clocot. Scoateti
cartofii si daca toti ii puteti manca sau utiliza la un alt
preparat.
Daca
in timpul fierberii supei lichidul scade foarte mult completati cu
apa calda, nu cu apa rece intrucat tulbura supa si incetineste
procesul de fierbere.
Despre
branza
Branza
se desareaza mai usor daca o inveliti intr-un servet de hartie alba
si o puneti peste seara intr-un vas cu apa rece.
Despre
verdeturi
Verdeturile
se adauga la supe, ciorbe in ultima clipa, dupa ce focul a fost
stins. Se adauga verdeata si se pune capacul.
Despre
varza acra
Varza
isi pierde din acreala daca atunci cand o gatiti adaugati la fiert
cateva bucati de cartofi cruzi.
Despre
aluatul pentru clatite
Aluatul
pentru clatite nu se mai lipeste de tigaie daca adaugati in
compozitie putin ulei.
Formele
pentru taiat fursecuri si biscuiti
Formele
folosite pentru fursecuri si biscuiti vor taia mai bine aluatul daca
vor fi inmuiate in faina de fiecare data cand taiem.
Despre
lamaie
Lamaia
va fi mai zemoasa daca o rulezi un pic in palme sau pe un tocator si
apoi o tai sau o storci.
Despre
scoaterea samburilor
Puteti
scoate rapid samburii cireselor, visinelor folosind o agrafa de birou
sau un acar (asa facea bunica) in cazul in care nu aveti un aparat
special.
Despre
piureul de cartofi
Nu
folositi lapte rece cand pregatiti piureul de cartofi, caci acesta il
innegreste.Folositi lapte cald.
Ciupercile
pt salata nu se innegresc daca inainte de a le pune la fiert, le
tineti putin in apa cu otet.
Maioneza
pentru salate va fi mult mai usoara (light) daca inlocuiti o
parte din maioneza necesara cu iaurt.
Daca
vrei sa prajesti ceva (cartofi prajiti de exemplu) si vrei sa
eviti stropii de ulei incins, pune un praf de sare in uleiul incins
inainte de a praji.
Daca
ai afumat mancarea, varsa repede continutul intr-un vas curat
fara sa te folosesti ustensile. Mancarea ne arsa va trece in vasul
curat, iar mancarea deja prinsa sau cu miros de fum va ramane in
vechiul vas.
Fructele
in tarte sau in pandispan nu se vor cufunda, daca inainte de a le
pune in dati prin faina sau prin pesmet. La fel se poate proceda si
cu rahatul sau nucile.
Sarea
incetineste procesul de fierbere atat in cazul carnii, cat si al
legumelor. Adaugati sare atunci cand mancarea este aproape gata.
Nu
folosi cutitul pentru a taia salata verde, deoarece aceasta se
poate decolora. Este preferabil sa rupi frunzele cu mana, in
dimensiunile dorite.
Trucuri
culinare!
În
luna decembrie, dedicăm mai mult timp treburilor gospodăreşti,
fiind multe sărbători. Uşurează-ţi activitatea în bucătărie
punând în practică trucurile noastre verificate.
Fă
un detergent natural din coji de citrice.
Nu
arunca cojile de portocale, clementine sau lămâie. Pune-le într-
un borcan mare cu capac şi acoperă-le cu oţet. Lasă totul la
macerat pe dulap timp de două săptămâni, aruncă toate cojile şi
apoi transferă lichidul întro sticlă cu vaporizator. Vei avea o
soluţie de curăţat foarte eficientă şi naturală, ecologică şi
netoxică. În plus, miroase şi frumos. Printre altele, este un
excelent curăţitor pentru bucătărie, fiindcă uleiul de portocale
dizolvă grăsimea.
Păstrează
aroma verdeţurilor.
Profită
de verdeţurile proaspete şi congelează-le pentru a-şi păstra
aroma. Spală-le şi taie-le pentru a încăpea în forma de cuburi
de gheaţă. Apoi acoperă-le cu ulei de măsline şi congelează-
le. Când ai nevoie, iei un cub şi îl pui în tigaie. Le poţi
păstra cam un an la congelator.
Fă
ouă tari la cuptor.
Spală
ouăle şi pune- le într-o formă de brioşe timp de 25-30 de
minute, la cuptor, la 160 de grade. Nu e nevoie să pui apă. Vei
avea 12 ouă fierte tari. Nu se vor sparge, vor avea o textură mai
puţin cauciucată şi se vor curăţa mai uşor.
Cum
păstrezi pasta de tomate.
După
ce ai deschis borcanul cu pastă de tomate e preferabil să nu îl
mai păstrezi. Ai două posibilităţi: să ştergi bine pereţii
borcanului cu un şerveţel sau să pui ce a rămas la congelat. Cum?
Ia cu o lingură pasta şi fă grămăjoare pe care le vei pune pe o
hârtie de copt. Apoi le congelezi câteva ore. După aceea le
transferi într-o pungă de plastic şi le păstrezi la congelator.
Cum
păstrezi tijele şi frunzele de ţelină mai mult timp?
Cel
mai bun mijloc este să le ambalezi în hârtie de aluminiu.
Mai
multă zeamă de la o lămâie.
Dacă
vei încălzi lămâia la microunde 15 secunde, va avea de două ori
mai mult suc.
Rade
brânza mai uşor.
Trebuie
să foloseşti răzătoarea pentru brânză? Unge-o mai întâi cu
puţin ulei. O vei rade mai repede şi mai curat.
Toacă
verdeaţa mai uşor.
Pudrează
tocătorul cu sare ca să nu se împrăştie când o tai.
Cu
ce poţi înlocui ouăle?
Vrei
să faci o prăjitură, dar ai rămas fără ouă? Le poţi înlocui
fie cu 1 ⁄ 3 ceaşcă de compot de mere, fie cu 1 ⁄ 4 ceaşcă de
iaurt sau cu 1⁄ 2 de banană.
Măsurile
sunt pentru câte un ou.
.
Usturoiul se
decojeşte mai uşor dacă-l bagi la microunde - 10 secunde sunt
îndeajuns să poţi curăţa căpăţâna de ustoriu mai repede, ca
prin magie.
Midiile
şi scoicile -
le cureţi mai uşor şi se vor deschide dacă le scufunzi în apa
alături de câteva linguri de făină timp de 30 de minute. Ele vor
ingera fâina şi vor expulza orice urmă de nisip sau mizerie
deţinută în carapace.
Excesul
de grăsime din
mâncare se poate îndepăta cu ajutorul cuburilor de gheaţă pe
care le pui în recipient. Acestea vor solidifica grăsimea care va
sta la suprafaţă.
Presară
sare pe fundul de lemn atunci
când tai verdeaţa - fricţiunea şi greutatea sării nu va mai
permite lipirea de cuţit a verdeţurilor. Metoda funcţionează de
minune la rozmarin şi cimbru.
Şterge
şi usucă bine carnea sau
fructele de mare înainte de a le găti la grătar. Astfel vor avea
un aspect delicios la exterior, gen caramelizat, şi vor fi suculente
la interior.
Toacă
salata iceberg în
câteva secunde îndepărtând miezul acesteia. Ia salata şi loveşte
cu ea fundul de lemn pe partea cu cotorul. Acesta va fi uşor de
începărtat cu mâna, iar apoi tu vei putea tăia salata aşa cum
îţi doreşti.
Pentru
ca oala să nu mai dea în clocot şi
să curgă pe aragaz pune o lingură de lemn pe marginea vasului.
Este indicat a se folosi o lingură uscată, care, fiind la
temperatura camerei va sparge bulele şi le va trimite înapoi în
oală fără a mai exista riscul ca ele să ajungă pe aragaz.
Zahărul
care s-a întârit în
recipient poate fi mărunţit din nou dacă te apuci să spargi
bucata de zahăr care s-a format sau dacă îl bagi la microunde. Îl
pui într-un vas, îl stropeşti cu puţină apă şi pui deasupra un
prosop, şervet, etc. Îl laşi la micorunde 30 de secunde şi poţi
continua procedura până când zahărul este aşa cum doreşti.
Udă-ţi
degetele şi
vei putea scoate un ou din coajă. Îţi va fi mai uşor să-l apuci.
Cât este de util nu ştim, dar pare să fie amuzant de făcut...măcar
o dată.
Salată
verde proaspătă. O
ai deja în frigider de două zile şi s-a cam ofilit. Înmoaie-o
într- o soluţie formată dintr- un pahar de oţet alb în care ai
pus o lingură de zahăr pudră. Va redeveni crocantă.
Taie
ceapa fără lacrimi. O
soluţie la îndemână care dă rezultate este să ţii ceapa puţin
la frigider înainte de a o tăia.
Avocado
copt mai repede. Ca
să poţi coace mai repede avocado, fără să se strice, pune-l
într-un săculeţ de pânză împreună cu o banană.
Fasolea
uscată fierbe
mai repede dacă adaugi două linguri de bicarbonat de sodiu la 1
litru de apă.
Cartofii
se
păstrează mai bine dacă îi ţii într- un coş de răchită,
acoperiţi cu un ziar, ca să nu stea la lumină.
Cartofi
care
nu explodează. Dacă vrei să nu explodeze cartofii când îi pui la
copt sau la fiert, întregi, înţeapă-i mai înainte cu un cuţit
sau o furculiţă.
Dacă
pâinea de sendvişuri este
prea proaspătă, înainte de a o felia, ţine-o la congelator 30 de
minute.
Mirosul
de peşte poate fi diminuat
dacă adaugi puţin lapte în apa în care îl fierbi. Dacă îl faci
la grătar, ţine-l în apă sărată cu lămâie un sfert de oră şi
apoi şterge- l cu un prosop.
Lămâi
şi portocale mai suculente.
Lămâia
va
fi mai zemoasă dacă o bagi 20 - 30 de secunde la cuptorul cu
microunde, după care ruleaz-o cu palma sau în mâini şi apoi o
tai.
Merele
curăţate de coajă nu oxidează
dacă le stropeşti cu suc de lămâie. E valabil şi pentru
avocado.
Portocalele
se curăţă mai uşor de coajă dacă
le laşi în apă fierbinte 5 minute înainte de a le tăia.
Ca
să mai diminuezi din aciditatea roşiilor,
când le pui la fiert, adaugă un morcov întreg, pe care îl scoţi
la sfârşit.
Ca
să fii sigură că maioneza nu se taie,
adaugă puţin miez de pâine când începi să o baţi. Ai grijă ca
uleiul şi ouăle să fie la temperatura camerei.
Cafea
prea amară? Dacă
ai cumpărat o cafea prea prăjită şi are un gust mai amar, pune un
vârf de cuţit de sare în ea, după ce ai preparat-o.
Ca
să verifici dacă prăjitura este gata,
înfige o scobitoare de lemn în mijlocul ei. Dacă iese curat, e
gata. Se aplică la cozonaci şi la prăjiturile din aluat tip
pandişpan, checuri etc.
Gemul
sau dulceaţa se va conserva mai bine
dacă imediat ce le-ai pus în borcane le întorci cu fundul în sus.
Se va crea un vid care va conserva mai bine conţinutul.
Petele
de la morcovi, lăsate
pe robotul de bucătărie, ies dacă freci ustensilele cu un burete
înmuiat în puţin ulei.
Frişca
lichidă se bate perfect dacă
o pui înainte în vasul de mixer împreună cu paletele 5 minute la
congelator.
Crusta
crocantă la friptura de pui
se obţine dacă ungi puiul cu suc de lămâie, sare şi piper
înainte de a-l băga la cuptor.
Gustul
amar al ficatului de pui se înlătură
dacă îl ţii 1-2 ore în lapte înainte de a-l pregăti.
Vrei
să dai o aromă specială cartofilor prăjiţi?
Adaugă
doi căţei de usturoi striviţi în ulei, înainte de a-i prăji.
Pune
usturoiul intr-un bol si acopera-l cu un altul. Agita cele doua
boluri si in cel mai scurt timp, cateii de usturoi vor fi
curatati. Simplu, nu?
Caramelizeaza
ceapa mai rapid, adaugand bicarbonat de sodiu in tigaie.
Daca
prepari o prajitura cu unt, congeleaza-l si da-l prin razatoare
pentru a-l incorpora mai rapid in compozitia desertului.
Infige
un cutit ascutit in samburele de avocado pentru a-l scoate din
miez.
Scoate
rapid samburii cireselor, folosind o agrafa de birou.
Taie
sticlele de ketchup, maioneza sau mustar pe din doua pentru a nu
pierde nimic din continutul lor.
In
timp ce pregatesti mancarea, pune o lingura de lemn deasupra
oalei pentru a evita ca sosul/zeama sa dea pe dinafara.
Pune
caserola cu inghetata intr-o punga ermetica, apoi bag-o la
congelator. Astfel, textura moale a inghetatei se va pastra, iar tu
nu te vei mai chinui sa o dezgheti de fiecare data cand vrei sa
mananci din ea.
Stiai
ca poti obtine si cuburi de gheata complet transparente?
Fierbe apa inainte de a o pune in tava.
Vrei
sa prepari peste la gratar? Pune-l pe un pat de felii de
lamaie pentru ca el sa absoarba aroma si sa nu se mai lipeasca.
Pune
un cub de gheata in farfuria cu mancare daca vrei sa scapi de
excesul de grasime din mancare. Grasimea se va strange in jurul
ghetii, iar tu o vei putea inlatura rapid.
Inainte
de a te apuca de gatit, pune o oala cu apa la fiert. Mai mult ca
sigur vei avea nevoie de ea.
Inlocuieste
cuburile de gheata cu fructe congelate atunci cand vrei sa
racesti bauturile alcoolice.Astfel, acestea nu se vor mai dilua. Poti
folosi capsuni, mure, zmeura sau chiar cirese.
Ai
spart un ou intr-un bol, dar a cazut inauntru si putina coaja?
Umezeste-ti mana si vei scoata coaja cat ai zice “peste”!
Ai
pus prea multa sare in mancare? Adauga 2 cartofi cruzi,
tăiaţi în două
. Aceştia vor
absorbi toata sarea, iar mancarea va fi din nou delicioasa.
Păstrarea
legumelor fierte aromate și colorate
Asigurați-vă
că legumele dvs. rămân vibrante și aomate, chiar și în starea
lor fiartă, coaptă sau prăjită, scufundându-le în apă rece
imediat după gătire.
Folosiţi
sare pentru a vă îmbunătăți produsele de patiserie dulci
O
jumătate de linguriță de sare adăugată la aluatul tău dulce nu
va strica desertul. Dimpotrivă – o cantitate mică de sare fin
măcinată vă va ajuta să puneți în evidență gustul tuturor
celorlalte ingrediente.
Adăugați
lapte și sare pentru a vă păstra conopida albă
Procesul
de gătit face ca această legumă să obţină
o nuanţă cenuşie
care poate strica aspectul vasului finit. Pentru a evita acest lucru,
adăugaţi câteva picături de lapte şi
un vârf de sare în apă fiartă. Acest lucru vă va ajuta să
păstraţi albul.
Înlocuirea
cuburilor de gheață cu struguri congelați
Cuburile
de gheață pot dilua gustul vinului. Pentru a preveni acest lucru,
utilizați struguri înghețați în loc de gheață! Ei vor face o
treabă bună la răcirea băuturii fără a-și schimba gustul.
Această
soluție funcționează pentru orice tip de băutură – pur și
simplu adăugați struguri sau fructe congelate în funcție de
gustul dumneavoastră.
Pregătirea
orezului perfect
De
prea multe ori, fiertul orezului face ca orezul să se transforme
într-un guluş. Dacă doriţi
să împiedicaţi acest lucru, acoperiţi
cratiţa cu un prosop de bucătărie
obişnuit imediat după oprirea căldurii.
Prosopul
va absorbi excesul de umiditate, lăsându-vă vasul de orez frumos.
Obţineţi
mai mult suc de lămâi sau limes
Pentru
a obţine un suc suplimentar, puneţi
o lămâie proaspătă în cuptorul cu microunde. Setaţi-l
la căldură maximă şi lăsaţi
fructul în interior timp de 10-20 de secunde. Scoateţi
fructele de la cuptorul cu microunde şi
tăiaţi-le în 6 utilizând un cuţit
de bucătărie bine ascuţit.
Pregătirea
tortului ideal fără o reţetă
Nu
trebuie să rămânem la o reţetă exactă
pentru a face un tort minunat la gust! Tot ce trebuie să faceţi
este să memoraţi această regulă simplă:
ingredientele principale trebuie utilizate în cantităţi
egale. Greutatea zahărului trebuie să fie egală cu greutatea
făinii. Cantitatea de ouă trebuie să fie aceeaşi
cu cantitatea de unt. Utilizaţi cântare
de bucătărie pentru a vă măsura corect!
Păstraţi-vă
carnea suculentă cu albuşuri
de ou şi
amidon
Adăugarea
unui albuş şi a
unei linguriţe de amidon de porumb vă va
ajuta să vă menţineţi carnea suculentă
şi delicată în timpul procesului de
gătire.
Folosiţi
sarea pentru a face salate mai suculente
Nu
adăugaţi legumele mai sărate la salată
imediat. Puneţi-le mai întâi într-un
vas separat şi presăraţi-le
cu o sare fină. Aşteptaţi câteva
minute, apoi adăugaţi-le la salată.
Sarea face ca legumele să nu piardă
lichidul, ajutându-le să-şi păstreze
gustul proaspăt.
Preparaţi-vă
o cafea mai delicioasă cu sare şi
scorţişoară
Data
viitoare când faceţi cafea, încercaţi
să adăugați puţină sare şi
scorţişoară! Sarea ajută la
îmbunătăţirea gustului, în timp ce
scorţişoara serveşte
pentru a intensifica aroma cafelei
şi pentru a-i
spori vibraţia.
Păstraţi
lămâile proaspete
Nu
este nevoie să tăiaţi o lămâie pentru
a obţine sucul. Flosiţi-vă
de umflătura de jos a acesteia, înţepând-o
cu o scobitoare şi sucul va ieşi
mai rapid şi mai mult. Oxigenul nu va
intra în fruct şi va fi milt
timp proaspătă.
Zahăr
prea tare?
Dacă
s-a întărit zahărul din sacul în care îl depozitezi, pune un
sfert de măr înăuntru, închide-l ermetic şi ţine-l 15
secunde la microunde, la o temperatură medie.
Resturi
de vin
Dacă
ţi-a mai rămas ceva vin în sticlă, nu îl arunca! Pune-l în
formele de cuburi de gheaţă şi congelează-l. Aşa îl poţi
folosi la diverse reţete la care trebuie să pui puţin vin.
Desert
mai puţin gras
Pentru un desert mai puţin gras înlocuieşte
jumătate din grăsime (unt, ulei, margarină, untură) cu zeama de
la compotul de mere fără zahăr. Gustul e foarte bun şi e mai
sănătos.
Legume
mai colorate
În timp ce fierb, legumele, mai ales cele verzi,
îşi pierd din culoare. Iată cum poţi evita acest lucru.
Pregăteşte o oală cu apă rece. Imediat ce ai terminat de fiert
legumele, pune-le în această apă rece pentru fixarea culorii. În
plus, vor fi şi mai crocante.
Fără
cocoloaşe în cocă
Când pui laptele în făină, caută să
fie cald, nu rece. Astfel eviţi formarea inesteticelor cocoloaşe.
Tartă
aurie şi strălucitoare
Badijonează partea de deasupra a
tartei cu un gălbenuş de ou amestecat cu apă sau lapte pentru
culoare şi strălucire.
Sfecla
fiartă se curăţă foare uşor dacă
o pui imediat în apă rece.
Mierea
cristalizată se poate lichefia dacă
vei introduce borcanul , fără capac, în apă călduţă până se
răceşte.
Dacă
vrei să
nu se închidă la culoare cartofii,
după ce îi cureţi de coajă, pune-i în apă rece cu suc de
lămâie.
Dacă
vrei să
faci acasă zahăr vanilat,
pune 1-2 batoane de vanilie într-un borcan cu zahăr pudră. Este
natural şi foarte parfumat.
Când
cureţi
usturoiul,
taie fiecare căţel pe lungime şi elimină germenele din mijloc.
Este indigest şi nici nu fierbe.
Pentru
ca usturoiul să-şi păstreze toate calităţile nutritive,
trebuie zdrobit Înainte
de a fi pus în mâncare şi gătit doar 3 minute.
Mirosul
de usturoi de pe degete se
elimină, dacă îţi freci degetele pe lama unui cuţit inoxidabil,
sub un jet de apă rece.
Mirosul
de usturoi sau peşte de
pe fundul de tocat poate fi înlăturat dacă presari pudră de
bicarbonat de sodiu peste el. După 20 de minute, ştergi cu un
burete şi clăteşti.
După
ce ai
copt ardeii,
înveleşte-i în hârtie absorbantă udă şi după câteva minute
se vor curăţa de pieliţă foarte uşor.
Pentru
ca friptura
de vită să-şi păstreze suculenţa,
ţine-o puţin în apă clocotită înainte de a o găti. Porii se
vor închide şi carnea va rămâne fragedă.
Mirosul
de broccoli poate
fi atenuat dacă, după gătire, pui peste ele o felie de pâine
uscată.
S-a
rupt o bucată din blatul
prăjiturii
când
ai scos-o din formă? Lipeşte-o cu puţin albuş.
Vrei
un pesmet mai gustos? Mixează
resturi de chipsuri sau sticksuri în robot.
Pentru
a curăţa mai uşor fisticul crud,
scufundă–l
câteva secunde în apă clocotită şi apoi în apă rece.
Muştarul
se păstrează mai bine după deschiderea borcanului,
dacă pui o felie de lămâie deasupra. Nu-şi va schimba culoarea şi
nu se va întări.
Fructele
din coş sau fructieră îşi vor păstra prospeţimea
mai mult dacă vei pune înăuntru câteva dopuri de plută de la
sticla de vin.
Când
tai ouăle fierte în felii, dacă vrei să nu se lipească
gălbenuşul de cuţit, înmoaie
înainte lama acestuia în apă caldă.
Pentru
a avea cuburi de gheaţă clare şi transparente,
fierbe mai înainte apa.
Prijiturile
tale vor avea o crustă apetisantă dacă
le vei badijona cu puţin lapte înainte de a le băga la cuptor.
Dacă
vrei ca tăviţa de cuburi de gheaţă să nu se lipească în
congelator, freacă fundul ei cu o lumânare, înainte de a o umple
cu apă.
Pentru
a avea o maioneză reuşită, pune
un gălbenuş crud, o linguriţă de oţet de vin, una de muştar şi
lasă să acţioneze 5 minute. Apoi pune uleiul şi bate maioneza.
Compoziţia
de clătite nu va face cocoloaşe dacă
vei pune ingredientele în ordinea următoare: laptele, făina,
bătute bine şi la sfârşit ouăle.
Murdăria
întărită din cuptorul cu microunde se
înlătură cu uşurinţă dacă pui o jumătate de ceaşcă de cafea
cu oţet de vin alb, timp de un minut la putere maximă. Apoi,
cu un burete umed vei şterge toată murdăria.
Feliile
subţiri de bacon nu se vor mai ondula în tigaie, dacă
le treci înainte de a le prăji prin apă topită de la cuburile de
gheaţă.
Dacă
vrei ca roşiile să se mai coacă,
pune-le într-un suport de carton de ouă, împreună cu o roşie
foarte coaptă. Lasă suportul în aer liber, pe balcon.
Peştele
prăjit este delicios, dar nu la fel de plăcut este să-ţi
miroasă toată casa a peşte când îl pregăteşti. Un truc la
îndemână este să pui o felie de ghimbir proaspăt în uleiul de
prăjit.
Neplăcut
este şi să să sară ulei încins din tigaia pusă pe foc, dar un
astfel de neajuns poate fi evitat dacă presărăm în tigaie puţină
sare înainte de prăji carnea, de exemplu.
Un
alt truc culinar util este să ungem cu unt marginea vasului (pe
interior) în care fierbem paste sau orez pentru ca preparatul să nu
mai dea în foc atunci când fierbe.
Multe
persoane cred că pastele vor fi mai puţin lipicioase dacă
pun ulei în apa în care fierb acestea. Dar funcţionează mult mai
bine dacă punem câteva picături de oţet.
Se
întâmplă uneori să scăpăm prea multă sare în ciorbă
sau supă, dar există o soluţie şi pentru un astfel de incident.
Adăugaţi în supă/ciorbă 1 sau 2 cartofi cruzi, tăiaţi, care
vor absorbi excesul de sare. Puteţi scoate cartofii după ce se
fierb, după cum au explicat mai mulţi bucătari chefi pentru
publicaţia Huffington Post.
În
cazul în care excesul din mâncare se referă la condimente,
atunci puteţi drege gustul adăugând puţin zahăr sau miere de
albine.
Este
bine de ştiut că peste carnea de pui nu ar trebui să punem
sare de la bun început pentru a evita să se întărească.
Mâncarea
care s-a prins de fundul cratiţei şi care riscă să capete
gust de afumat, poate fi salvată dacă este răsturnat conţinutul
într-un alt vas, fără a desprinde şi partea afectată deja,
astfel încât aceasta va rămâne prinsă de primul recipient.
Cei
care apreciază şniţelele crocante pot pune în compoziţia
prin care trec bucăţile de carne şi o linguriţă de praf de copt.
Apoi, şniţelele trebuie prăjite în ulei bine încins.
Un
orez pufos şi moale puteţi obţine dacă adăugaţi în apă,
înainte de a pune orezul la fiert, o linguriţă de zeamă de
lămâie.
Supă
prea sărată
Te-ai
îndrăgostit? Sau nu ai fost atentă? În orice caz, sarea în exces
este o greşeală clasică. Dacă ai scăpat prea multă sare, este
de ajuns să diluezi supa cu apă, lapte sau smântână. Sau poţi
să pui un cartof crud ori o bucată de măr în supă, care se scot
înainte de servire. La ghiveciuri e de ajuns să pui un pic de oţet
de mere sau de zahăr.
Sufleu
ars
Abia
ai băgat un sufleu la cuptor şi, după câtva timp, partea de jos
pare la fel de crudă, în timp ce stratul superior deja începe să
se ardă treptat… În acest caz, sufleul se acoperă cu o folie de
aluminiu, care se scoate doar în ultimele cinci minute. Dacă crusta
de caşcaval e prea neagră, trebuie îndepărtată.
Frişcă
moale
Dacă
baţi şi iar baţi şi totuşi frişca nu se întăreşte, probabil
că este prea caldă. Trebuie ţinută timp de 30 de minute la
frigider şi apoi să reiei procesul. Dacă te grăbeşti, pune
castronul în apă foarte rece şi încearcă din nou. Nu ai destulă
frişcă? Atunci bate, în alt castron, un albuş de ou şi lungeşte
cu el frişca.
Verdeaţă
ofilită
Când
verdeaţa proaspătă din ghiveci se ofileşte, taie tulpinile şi
pune-le într-un pahar cu apă cu zahăr. Busuiocul şi alte plante
îşi revin rapid. Sau pune le timp de câteva minute în apă
călduţă.
Prăjitură
carbonizată
Prăjitura
e neagră în loc de aurie? Atunci răzuieşte stratul superior cu un
cuţit. La fursecuri se foloseşte o răzătoare. După aceea presară
zahăr pudră sau un strat de glazură şi nimeni nu observă.
Orez
ars
Pune
orezul care se poate desprinde din cratiţă în alt vas. Apoi pune
deasupra o felie de pâine şi las-o să stea timp de cinci minute.
Pâinea extrage mirosul şi gustul de ars. Dacă orezul nu este încă
moale, îl poţi fierbe, cu atenţie, în continuare. Nu amesteca -
acest lucru dizolvă amidonul şi orezul devine lipicios.
Ou
amestecat
Uneori,
când separi albuşul de gălbenuş, se mai întâmplă şi
accidente. Dacă ţi-a căzut ou pe jos, înainte de a şterge,
presară nişte sare deasupra - se strânge şi poate fi şters mai
uşor cu un prosop de hârtie. Iar dacă mai ai nevoie de un ou
pentru aluatul tartei şi ai rămas fără, înlocuieşte-l cu o
lingură de amidon.
Adevărul
este că de fiecare dată în mintea voastră ar trebui să existe
planul B care să poată înlocui orice greşeală, dar dacă nu se
întâmplă aşa, nu vă faceţi griji pentru că nu există eşec în
bucătărie care să însemne o catastrofă.
Trucuri
culinare: roşiile cherry tăiate deodată între două farfurii
Se
pare că acest truc nu funcţionează perfect. Poate reuşeşti să
tai câteva roşii, după cum au reuşit şi cei care au testat acest
truc. Poate dacă alegi roşiile rotunde, puţin mai mari, de
aproximativ aceeaşi dimensiune şi foloseşti un cuţit foarte bun
vei reuşi să perfecţionezi acest truc după mai multe încercări.
Trucuri
culinare: pune o lingură de lemn pe cratiţa în care fiebi laptele
Se
presupune că această lingură ar trebui să prevină ca laptele să
dea în foc, însă se pare că nu face absolut nimic. Spuma laptelui
se va umfla şi tot există riscul de a da pe afară dacă nu păzeşti
cratiţa.
Trucuri
culinare: sâmburele din avocado va împiedica oxidarea fructului
Poate
te-ai confruntat şi tu cu această dilemă după ce ai folosit o
jumătate de avocado şi ţi-ai dorit să păstrezi cealaltă bucată.
Un truc de pe internet spune să laşi sâmburele în jumătatea de
avocado pe care vrei să o păstrezi la frigider pentru că va
împiedica oxidarea lui.
Trucuri
culinare: roşiile cherry tăiate deodată între două farfurii
Se
pare că acest truc nu funcţionează perfect. Poate reuşeşti să
tai câteva roşii, după cum au reuşit şi cei care au testat acest
truc. Poate dacă alegi roşiile rotunde, puţin mai mari, de
aproximativ aceeaşi dimensiune şi foloseşti un cuţit foarte bun
vei reuşi să perfecţionezi acest truc după mai multe încercări.
Trucuri
culinare: pune o lingură de lemn pe cratiţa în care fiebi laptele
Se
presupune că această lingură ar trebui să prevină ca laptele să
dea în foc, însă se pare că nu face absolut nimic. Spuma laptelui
se va umfla şi tot există riscul de a da pe afară dacă nu păzeşti
cratiţa.
Trucuri
culinare: sâmburele din avocado va împiedica oxidarea fructului
Poate
te-ai confruntat şi tu cu această dilemă după ce ai folosit o
jumătate de avocado şi ţi-ai dorit să păstrezi cealaltă bucată.
Un truc de pe internet spune să laşi sâmburele în jumătatea de
avocado pe care vrei să o păstrezi la frigider pentru că va
împiedica oxidarea lui.
Se
pare că acest truc nu prea funcţionează, deoarece ambele jumătăţi
s-au oxidat la fel.
Trucuri
culinare: pune căpăţânile de usturoi într-un borcan şi agită-l
ca să cureţi rapid căţeii
Dacă
vei tăia la capete căpăţânile de usturoi şi vei scutura foarte
energic borcanul, acest truc se pare că poate să dea rezultate.
Chiar dacă este posibil să nu se cureţe toţi căţeii de usturoi,
există şanse să ai succes cu câţiva. Însă, trucuri va
funcţiona doar pentru usturoiul mare cumpărat din supermarket,
nicidecum pentru cel de ţară cu căţeii mici.
Trucuri
culinare: zeama de lămâie împiedică oxidarea feliilor de măr
Acest
truc funcţionează de minune, astfel că de fiecare dată când vrei
să previi oxidarea feliilor de măr poţi să le stropeşti cu zeamă
de lămâie. Astfel ele vor arăta mai bine atunci când vrei să le
foloseşti pentru a decora un prăjitură sau un tort.
Trucuri
culinare: verdeţurile se păstrează mai mult timp dacă le pui în
apă şi le acoperi cu o pungă
Trucul
care ne învaţă să păstrăm verdeţurile într-un pahar cu apă
şi să le acoperim cu o pungă dă rezultate. Verdeţurile ţinute
în apă şi acoperite cu o pungă rezistă proaspete mai mult timp
decât cele neacoperite cu pungă.
Trucuri
culinare: cutia cu îngheţată se pune în pungă la congelator ca
să nu fie "beton" îngheţata
Dacă
înveleşti cutia cu îngheţată într-o pungă înainte de a o
păstra la congelator se pare că astfel conţinutul rămâne cremos
şi nu trebuie să aştepţi minute întregi ca să poţi mânca
îngheţata. Acest truc chiar funcţionează!
Admirabil,interesant blog!
RăspundețiȘtergereFelicitari!
Prețuire!
Și
RăspundețiȘtergere