,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


marți, 12 iulie 2011

Falafel

Falafelul este o mâncare cu o istorie foarte lungă. Aparent, dar nedovedit, prima oară s-a făcut în Egipt, apoi s-a împrăştiat în Orientul Mijlociu - şi apoi în toată lumea. Falafelul poate fi mâncat aşa, de sine stătător, cu salată, cu castraveţi, cu roşii, cu ceapă - dar e foarte populară introducerea lor într-o lipie, cu sosuri şi legume.

Ingrediente:
400 g năut (eu am folosit la conservă, gata fiert - dacă vreţi crud,
trebuie pregătit cu o zi înainte,
1 linguriţă rasă de chimen măcinat,
1 linguriţă de boabe de coriandru, măcinate,
1 linguriţă de boia iute,
1 linguriţă de amestec "5 arome" (opţional),
2 linguri de tahini (pastă de susan),
2-3 căţei de usturoi zdrobiţi,
sare, piper,
ulei mult, pentru prăjit în baie de ulei

Mod de preparare:
Am scurs năutul din conservă, apoi l-am făcut piure şi peste el am pus condimentele, usturoiul şi pasta de susan. Sigur că puteţi pune orice altceva vă place (nucşoară, zeamă de lămâie, ceapă tocată, pătrunjel etc). E o chestiune de gusturi. Am amestecat bine, după care am făcut nişte biluţeLe-am pus la prăjit în ulei. Un sfat: uleiul trebuie să fie mult (chiar mai mult decât se vede în poză) şi foarte bine încins. Altfel, biluţele alea se destramă. La urmă, le-am scos pe nişte felii de castravete presărate cu boia - şi n-am mai avut nevoie de altceva la cină.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu