Dulceata de caise este foarte aromata si racoroasa, si se poate pastra foarte bine pentru iarna.
Ingrediente: 600 gr. zahar la 2 kg de caise fara samburi. Optional se mai poate aduga zeama de lamaie. Eu personal nu pun pentru ca imi place sa pastrez gustul caiselor intact.
Caisele trebuie sa fie foarte bine coapte, dar atentie, sa nu fie cumva stricate sau pe cale sa se strice. Dupa cum vedeti, eu am ales caise autohtone, micute dar foarte aromate.
Fructele se spale foarte bine cu apa rece, apoi se curata de samburi. Samburii pot fi uscati, iar miezul lor poate fi folosit la prajituri, sau chiar macinat si pus in dulceata.
Intr-o oala punem caisele si le lasam sa fiarba in suc propriu, amestecand din cand in cand. Cand incep sa scada, oprim focul, le acoperim si le lasam sa se raceasca pana a doua zi. A doua zi le punem din nou la fiert. Cand compozitia da in clocot, adaugam si zaharul. Acum vatrebui sa invartim mai des, ca sa nu se prinda de fundul oalei. Daca chiar se intampla, nu e nici o catastrofa. Ne oprim din invartit, mutam dulceata in alta oala, fara sa razuim partea care s-a prins de oala.
Dulceata este gata cand a scazut la jumatate.
Fierbinte, se pune in borcane foarte curate. Se infileteaza foarte bine capacele si pentru o mai mare siguranta se pot intoarce cu capacele in jos pentru cateva minute.
Dasca ati fiert-o suficient, cand se raceste, dulceata va avea aproape consistenta unui jeleu!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu