,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


marți, 12 iulie 2011

Dulceata de caise



Photobucket

Dulceata de caise este foarte aromata si racoroasa, si se poate pastra foarte bine pentru iarna.
Ingrediente: 600 gr. zahar la 2 kg de caise fara samburi. Optional se mai poate aduga zeama de lamaie. Eu personal nu pun pentru ca imi place sa pastrez gustul caiselor intact.

Caisele trebuie sa fie foarte bine coapte, dar atentie, sa nu fie cumva stricate sau pe cale sa se strice. Dupa cum vedeti, eu am ales caise autohtone, micute dar foarte aromate.


Fructele se spale foarte bine cu apa rece, apoi se curata de samburi. Samburii pot fi uscati, iar miezul lor poate fi folosit la prajituri, sau chiar macinat si pus in dulceata.


Intr-o oala punem caisele si le lasam sa fiarba in suc propriu, amestecand din cand in cand. Cand incep sa scada, oprim focul, le acoperim si le lasam sa se raceasca pana a doua zi. A doua zi le punem din nou la fiert. Cand compozitia da in clocot, adaugam si zaharul. Acum vatrebui sa invartim mai des, ca sa nu se prinda de fundul oalei. Daca chiar se intampla, nu e nici o catastrofa. Ne oprim din invartit, mutam dulceata in alta oala, fara sa razuim partea care s-a prins de oala.


Dulceata este gata cand a scazut la jumatate.


Fierbinte, se pune in borcane foarte curate. Se infileteaza foarte bine capacele si pentru o mai mare siguranta se pot intoarce cu capacele in jos pentru cateva minute.


Dasca ati fiert-o suficient, cand se raceste, dulceata va avea aproape consistenta unui jeleu!


Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu