,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


marți, 12 iulie 2011

Ardeiul iute - un aliment sanatos

Noile studii arata faptul ca ardeiul iute reprezinta un aliment sanatos, folosindu-se in combaterea cancerului, dar si un aliment care scade tensiunea arteriala, ajutand chiar si atunci este vorba de cura de slabire.
Ardeii iuti, cunoscuti si sub denumirea de chilli, sunt recunoscuti in ultimii ani tot mai mult pentru potentialul lor sanatos. Una din substantele pe care le contine ardeiul este responsabila de acea senzatie de arsura pe limba, care se intinde in intreaga gura, de faptul ca ne inrosim si ne este brusc foarte cald.
Dieta cu ardei iuti
Cine isi doreste sa scape de kilogramele in plus se poate bucura de o cura cu ardei iute. Cercetatorii americani au facut studii care dovedesc faptul ca persoanele in a caror dieta se afla si ardeiul iute slabesc mai usor decat cele in a caror dieta nu se afla aceasta leguma. De asemena, este dovedit ca persoanele care consuma ardei iute inainte de masa, nu mai au acelasi apetit si mananca mai putin.
Substantele din ardeiul iute lupta impotriva cancerului
Un studiu britanic realizat in anul 2007 arata ca substantele care fac ardeiul sa devina iute lupta cu succes impotriva celulelor cancerigene, care provoaca cancerul la plamani, fara a afecta in vreun fel celulele sanatoase. De asemenea cercetatorii din China au constatat, ca ardeiul iute ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Ce fel de cantitate ar trebui folosita in mancaruri sau ar trebui mancata pe zi nu au precizat inca.
Ardeiul iute contine vitamina C
In functie de sortimente, in 100 g de ardei iute se gasesc in medie intre 80 si 300mg vitamina C. doza necesara de vitamina C pe zi este de 100mg. Femeile insarcinate si fumatorii au nevoie de o antitate mai mare. Pe langa aceasta, ardeii iuti contin si calciu, fier si potasiu.

2 comentarii:

  1. La Mulţi Ani, pe 2012 !
    Doamnă Dulcineia, vă rog să mai aveţi răbdare; deşi gătesc pentru mine şi fiimea, gătesc haotic.
    Ieri am încercat pentru prima dată clătite: toate mi s-au lipit, încreţit, ars. Iar în interior, coca era în continuare crudă. Cred că de vină a fost faptul că nu mai am mixer (s-a ars), tel trebuie să cumpăr şi am bătut insuficient albuşul. Nici apă minerală nu am pus, un adevărat dezastru "autoprovocat".
    ~
    Cornelius, :)
    PS: Vă mulţumesc pentru încredere ! Mai trebuie să mă familiarizez cu ce deja există, cu stilul şi completările vizuale ale acestui Blog. Nici dumneavoastră nu aţi mai postat demult timp, deci nu-i grabă. ~,

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu fac clatitele astfe: pun faina, sare si torn apa, câte putin, câte putin, amestecând usor pentru a nu se face cocoloase. Dupa ce continutul e gata, pun o tigaie de tefal - daca aveti, daca nu, una obisnuita, presar zahar pe tot fundul tigaii, cam cit iei intre 3 degete, las putin sa se caramelizeze si torn imediat coca, in asa fel incit sa nu iasa foarte groasa clatita. Nu se va lipi niciodata de fundul cratitei si va iesi foarte crocanta si gustoasa. Incercati si dv! Succes si pofta mare!

    RăspundețiȘtergere