,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


joi, 22 octombrie 2015

Drob Talmoş-balmoş

Ingrediente:
7 cartofi, 2 cepe mari uscate, 2 legături de ceapă verde, 1 morcov, 1 păstârnac, 2 ardei graşi (1 verde, 1 roşu), 2 legături mari de mărar, 8 ouă, 300 g brânză, 300 g linte verde, 2 căpăţâni mari de usturoi uscat, 2 legături de usturoi verde, delicat şi 200 g Prosciutto crudo felii.
Mod de preparare:
Lintea o punem de seara până dimineaţa la înmuiat.
Curăţăm şi spălăm ceapa uscată, morcovul, păstârnacul, usturoiul verde, ardeii graşi, cartofii, mărarul, usturoiul uscat şi, ceapa verde.
Pe răzătoarea mică dăm morcovul, păstârnacul, cartofii, brânza şi usturoiul uscat.
Tocăm mărunt ceapa uscată, ceapa verde, usturoiul verde, ardeii graşi, mărarul şi carnea Proscitto.
Ceapa uscată o călim în ulei. Când a devenit aurie, punem o ceşcuţă cu apă şi mestecăm uşor, apoi adăugăm morcovul, păstârnacul, carnea Proscitto, ardeii graşi şi cartofii (după ce au fost foarte bine scurşi de zeamă), lăsându-le să se călească 2-3 minute. După aceea le dăm la o parte. După ce s-au răcit puţin, le răsturnăm într-un castron mare, iar peste ele punem brânza, mărarul, ceapa verde, cele 2 căpăţâni de usturoi, 6 ouă şi usturoiul verde . Adăugăm delicat după gust şi amestecăm totul foarte bine, apoi ungem două tăvi cu ulei şi le tapetăm cu făină.
Împărţim compoziţia de mai sus în două (mie mi-au ieşit 2 tăvi). Ungem compoziţia deasupra cu un gălbenuş de ou şi presărăm cu pătrunjel tocat foarte mărunt, apoi introducem tăvile în cuptorul încins în prealabil şi lăsăm să se coacă la foc moderat, timp de 20-30 minute. Din când în când verificăm cu scobitoarea dacă drobul este gata. Când s-a rumenit bine, scoatem tăvile din cuptor şi lăsăm drobul să se răcească în tăvi, apoi îl răsturnăm pe platou.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu