Un
document mai mult decat interesant si de folos noua, oamenilor!
Gradul sanatatii omului este in
raport direct cu felul sau de hranire. Ne imbolnavim ca nu stim sa ne
hranim. De fapt, singuri ne sapam mormantul cu ,,dintii”.
Sursa
tuturor bolilor, a tuturor suferintelor acute sau cronice, este una
singura: intoxicatia sangelui, iar aceasta se datoreaza alimentatiei,
felului cum ne hranim. Din cauza modului defectuos de hranire, ne
ucidem incet, dar sigur, din generatie in generatie. Cu cat
alimentatia noastra este mai sofisticata, mai industrializata, mai
laborioasa, mai trecuta prin foc, cu atat gradul nostru de intoxicare
zilnica este mai mare.
* In
corpul fiecaruia dintre noi exista celule canceroase ce se hranesc,
traiesc si se inmultesc, gratie hranei noastre pregatite prin foc.
Cand mancam hrana vie, ele “se supara”, rabda de foame, se
imputineaza si multe chiar mor. Dupa o perioada de hrana moarta
(pregatita prin foc) acestea “se bucura”, invie si se inmultesc
in progresie geometrica, imbolnavindu-ne de cancer, provocand chiar
si metastaza.
*
Orice aliment ucis prin foc devine un corp strain, generator de boli,
de suferinta fizica si psihica, constituind hrana predilecta pentru
virusi.
*
S-a constatat ca mancarurile, atunci cand sunt gatite, se mananca in
cantitate de 3-4 ori mai mare decat cele crude. Asa se explica faptul
ca avem un numar asa de mare de burtosi, obezi, supraponderali.
*
Toate alimentele fierte isi pierd valoarea nutritiva, grauntele
semanat in pamant naste viata, cel fiert putrezeste fara rost.
Sangele
nostru contine 80% valori bazice si 20% acide. In consecinta,
alimentatia noastra, indeosebi a bolnavilor, trebuie sa respecte, sa
pastreze nealterat raportul respectiv. Zarzavaturile crude, chiar si
cartofii cruzi, taratele si laptele crud corespund procesului de mai
sus. O astfel de alimentatie poate sa neutralizeze si sa distruga
otravurile acide excedentare.
Un
organism viu trebuie hranit numai cu hrana vie. Temperatura de
pregatire a hranei sa nu depaseasca temperatura corpului nostru
fizic. Enzimele se distrug incepand de la 38 grade Celsius.
Daca
omul foloseste temperaturi mai mari de 36 grade la prepararea hranei,
el devine “un cimitir viu pentru alimente moarte”.
Enzimele
reprezinta microprocesorul intregului organism: asigura existenta si
inmultirea celulelor, controleaza toate functiile corpului, curata
sangele si inlocuiesc celulele moarte, canceroase etc., astfel ca la
7 ani se inlocuiesc toate celulele corpului.
Iata
cateva sfaturi care va vor ajuta sa fiti mereu
sanatosi si energici.
A.
Dimineata
Se
prepara cu rasnita de cafea o pulbere fina din: 2 lingurite de boabe
de soia, 1-2 castane comestibile, 2 lingurite de boabe de mei (hrana
pentru papagal), 2 lingurite de boabe de orez nedecorticat sau naut,
dupa ce au fost bine spalate si uscate. Pulberea se pune intr-o cana
de ceai si se amesteca cu: 1/2 lingurita de cacao, 1 lingurita de
miere de albine si cu putina zeama de tarate, formandu-se o pasta mai
diluata sau mai vascoasa, dupa preferinte. Zeama de tarate se obtine
astfel: intr-un litru de apa se introduc seara 5-6 lingurite de
tarate de grau, iar dimineata se strecoara si se pastreaza in
frigider.
In
cana de ceai se mai pot pune 5-6 lingurite din pulbere de germeni de
grau care se livreaza de centrele de paine. Aceasta pasta se consuma
cu:
a)
1/2 litru lapte proaspat, iaurt, chefir de o zi sau lapte prins facut
din lapte crud (nu se va consuma lapte fiert sau pasteurizat) sau
ceai preparat la rece obtinut astfel: se amesteca seara intr-un litru
de apa pulberea obtinuta prin macinarea cu rasnita de cafea a mai
multor tipuri de plante si fructe uscate, dupa preferinta, urmand ca
dimineata, zeama rezultata sa se strecoare si sa se pastreze in
frigider.
b)
miezul rezultat prin spargerea a 2-4 nuci;
In
finalul mesei, se mai consuma: 3-4 lingurite de grau incoltit,
seminte de floarea-soarelui si seminte de dovleac crude, dupa ce au
fost in prealabil bine spalate si uscate. Consumarea de seminte de
dovleac neprajite inlatura constipatia, care este primul avertisment
de aparitie a unei boli in corpul fizic.
B.
La pranz
Un
castron mare de salata de cruditati, care se serveste in doua
reprize, intr-un interval de maximum 3 ore de la preparare (dupa
aceasta perioada de timp, vegetalele se oxideaza si nu mai pot fi
consumate).
Salata
se prepara prin amestecarea tuturor radacinoaselor rase, a frunzelor
maruntite si a legumelor ce se gasesc pe piata in sezonul respectiv,
si anume:
a)
In prima repriza, salata se realizeaza din tot ceea ce creste de la
nivelul solului in sus, si anume: salata, marar, patrunjel, leustean,
tarhon, frunze de ridichi, frunze de sfecla rosie, untisor, stevie,
loboda, spanac, urzici, menta, busuioc, cimbru, frunze de telina,
papadie, lastari rezultati din culturile de orz si ovaz obtinuti in
ghivece de apartament, cand ajung la o inaltime de 10-15 cm.
Acestea
se amesteca cu: castraveti, conopida, gulie, ardei gras, gogosar,
dovlecei, dovleac, varza alba si rosie etc. Frunzele de mai sus sa
fie proaspat culese si sa nu aiba o vechime mai mare de 1-2 zile pana
la preparare. Frunzele de ridichi au cele mai multe vitamine si
substante minerale.
b)
In a doua repriza, salata se realizeaza din tot ceea ce creste sub
nivelul solului, si anume: morcovi, patrunjel, telina, pastarnac,
ridichi rosii si negre, sfecla rosie, hrean, ceapa, usturoi, cartof
ras cu coaja cu tot, dupa ce au fost bine spalate sub un jet de apa,
cu ajutorul unei periute de dinti.
In
aceste salate se adauga ulei dublu filtrat (presat la rece) sau ulei
de masline, maioneza proaspata sau branza cu smantana. La salata cu
frunze se mai adauga zeama de lamaie sau grapefruit, fructe de catina
proaspete, iar la cea de radacinoase, otet de mere si miere de
albine.
Aceste
salate se pot consuma cu cas, telemea de vaca sau de oaie, masline,
icre frecate cu putin mustar si ulei presat la rece, turte de faina
integrala, cu multe tarate, preparate si uscate pe o sita, in casa,
sau grau inmuiat in apa, de seara pana dimineata (in loc de paine).
Pentru
eliminarea painii, se pot introduce in salata seminte de: grau,
soia, mei, orez nedecorticat, naut, dupa ce au fost inmuiate 24 de
ore in apa.
In
cazul in care se prefera o singura masa la pranz, se serveste
alternativ: o zi salata de frunze si in ziua urmatoare salata de
radacinoase.
In
incheierea mesei, se mai servesc 3-4 lingurite de grau incoltit,
seminte de floarea-soarelui si seminte de dovleac (crude).
c).
Seara
Se
poate repeta reteta de dimineata, inlocuind nucile cu alune de padure
sau, dupa preferinta, se poate consuma numai 1/2 litru lapte proaspat
sau prins, iaurt sau chefir de-o zi, cu turte din faina integrala
preparate in casa, sau grau inmuiat in apa, de seara pana dimineata
(in loc de paine).
Dintre
toate alimentele, numai cartoful copt in cuptor isi imbunatateste
calitatile nutritive. De aceea, se recomanda sa se faca o salata cu:
cartofi copti, ceapa, masline, ulei presat la rece si otet de mere si
miere de albine.
Aceasta
salata se consuma proaspata, in ziua respectiva, fara paine. Se mai
pot consuma cartofi copti cu unt romanesc si telemea, dar tot fara
paine. O data pe saptamana se mai poate consuma peste la cuptor, cu
salata de radacinoase sau mamaliguta cu telemea si unt romanesc sau
branza de vaci cu smantana.
ALTE
SFATURI deosebite de
cele prezentate mai sus, se vor avea in vedere urmatoarele:
*
Pentru eliminarea toxinelor, se vor consuma zilnic
minimum 2 litri de lichide, si anume: zeama de tarate amestecata cu
zeama care se obtine prin pastrarea in apa, de seara pana dimineata,
a cojilor rezultate din curatirea radacinoaselor ce intra in
componenta salatei de cruditati (2 pahare de 250 ml cu 1/2 ora
inainte
de micul dejun si alte 2 pahare intre celelalte mese).
* Se
interzice consumarea hranei care a stat mai mult de trei ore dupa
ce a fost gatita: ea devine o hrana “murdara”, deoarece este buna
numai pentru trup, in ea nu se mai gaseste nimic pentru suflet.
*
Hrana vie se prepara pentru o singura masa si foarte apropiat,
ca timp, de momentul consumului.
* Se
va evita consumarea fructelor la finalul meselor, ca desert. Masa
de fructe se serveste numai separat, si anume cu 1/2 ora inainte de
servirea meselor sau dupa 2-3 ore de la incheierea acestora. Sa fie
bine mestecate. Pepenele se serveste numai separat, nu se amesteca cu
fructele.
* Se
vor evita racoritoarele si alte bauturi carbogazoase, care sunt
chimice si acidifica organismul.
* Un
amestec de doua sau mai multe alimente la o masa creeaza o situatie
mai complexa. De aceea, este indicat ca la fiecare masa sa se
consume un singur aliment (o supa, o salata, peste etc.).
* In
timpul mesei nu se bea nimic.
*
Apa poate fi bauta cu
10-20 minute inaintea mesei sau la 1/2 ora dupa masa de fructe, la
doua ore dupa masa de amidonoase si la patru ore dupa o masa cu
proteine.
*
Laptele crud, proaspat, nu se consuma cu celelalte alimente
sau cu alte produse lactate.
*
Prin fierbere, laptele isi pierde calitatea vietii, devine
denaturat (mort, mineral).
*
Smantana nu produce fermenti cu nici un aliment.
* Sa
fie eliminate din alimentatie: zaharul (moarte alba), carnea,
sarea extra fina, faina alba, margarina, conservele, alcoolul,
lichiorurile.
Acestea
scad foarte mult vibratiile corpului fizic. Procesul tehnologic prin
care trece sfecla de zahar distruge toate elementele vitale ale
plantei, obtinandu-se un produs placut, aratos si gustos, dar toxic,
o otrava…
*
Inlocuiti zaharul industrial cu miere de stup. Bacteriile
patogene nu pot trai in miere, pentru motivul ca aceasta constituie o
excelenta sursa de potasiu, iar potasiul extrage din bacterii apa
esentiala existentei lor. In miere se gaseste fier, cupru, mangan,
clor, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, aluminiu si magneziu.
Biolog
IOAN STEFANESCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu