,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


joi, 22 octombrie 2015

Hrana vie


Un document mai mult decat interesant si de folos noua, oamenilor!

Gradul sanatatii omului este in raport direct cu felul sau de hranire. Ne imbolnavim ca nu stim sa ne hranim. De fapt, singuri ne sapam mormantul cu ,,dintii”.
Sursa tuturor bolilor, a tuturor suferintelor acute sau cronice, este una singura: intoxicatia sangelui, iar aceasta se datoreaza alimentatiei, felului cum ne hranim. Din cauza modului defectuos de hranire, ne ucidem incet, dar sigur, din generatie in generatie. Cu cat alimentatia noastra este mai sofisticata, mai industrializata, mai laborioasa, mai trecuta prin foc, cu atat gradul nostru de intoxicare zilnica este mai mare.
* In corpul fiecaruia dintre noi exista celule canceroase ce se hranesc, traiesc si se inmultesc, gratie hranei noastre pregatite prin foc. Cand mancam hrana vie, ele “se supara”, rabda de foame, se imputineaza si multe chiar mor. Dupa o perioada de hrana moarta (pregatita prin foc) acestea “se bucura”, invie si se inmultesc in progresie geometrica, imbolnavindu-ne de cancer, provocand chiar si metastaza.
* Orice aliment ucis prin foc devine un corp strain, generator de boli, de suferinta fizica si psihica, constituind hrana predilecta pentru virusi.
* S-a constatat ca mancarurile, atunci cand sunt gatite, se mananca in cantitate de 3-4 ori mai mare decat cele crude. Asa se explica faptul ca avem un numar asa de mare de burtosi, obezi, supraponderali.
* Toate alimentele fierte isi pierd valoarea nutritiva, grauntele semanat in pamant naste viata, cel fiert putrezeste fara rost.
Sangele nostru contine 80% valori bazice si 20% acide. In consecinta, alimentatia noastra, indeosebi a bolnavilor, trebuie sa respecte, sa pastreze nealterat raportul respectiv. Zarzavaturile crude, chiar si cartofii cruzi, taratele si laptele crud corespund procesului de mai sus. O astfel de alimentatie poate sa neutralizeze si sa distruga otravurile acide excedentare.
Un organism viu trebuie hranit numai cu hrana vie. Temperatura de pregatire a hranei sa nu depaseasca temperatura corpului nostru fizic. Enzimele se distrug incepand de la 38 grade Celsius.
Daca omul foloseste temperaturi mai mari de 36 grade la prepararea hranei, el devine “un cimitir viu pentru alimente moarte”.
Enzimele reprezinta microprocesorul intregului organism: asigura existenta si inmultirea celulelor, controleaza toate functiile corpului, curata sangele si inlocuiesc celulele moarte, canceroase etc., astfel ca la 7 ani se inlocuiesc toate celulele corpului.

Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa fiti mereu sanatosi si energici.

A. Dimineata
Se prepara cu rasnita de cafea o pulbere fina din: 2 lingurite de boabe de soia, 1-2 castane comestibile, 2 lingurite de boabe de mei (hrana pentru papagal), 2 lingurite de boabe de orez nedecorticat sau naut, dupa ce au fost bine spalate si uscate. Pulberea se pune intr-o cana de ceai si se amesteca cu: 1/2 lingurita de cacao, 1 lingurita de miere de albine si cu putina zeama de tarate, formandu-se o pasta mai diluata sau mai vascoasa, dupa preferinte. Zeama de tarate se obtine astfel: intr-un litru de apa se introduc seara 5-6 lingurite de tarate de grau, iar dimineata se strecoara si se pastreaza in frigider.
In cana de ceai se mai pot pune 5-6 lingurite din pulbere de germeni de grau care se livreaza de centrele de paine. Aceasta pasta se consuma cu:

a) 1/2 litru lapte proaspat, iaurt, chefir de o zi sau lapte prins facut din lapte crud (nu se va consuma lapte fiert sau pasteurizat) sau ceai preparat la rece obtinut astfel: se amesteca seara intr-un litru de apa pulberea obtinuta prin macinarea cu rasnita de cafea a mai multor tipuri de plante si fructe uscate, dupa preferinta, urmand ca dimineata, zeama rezultata sa se strecoare si sa se pastreze in frigider.

b) miezul rezultat prin spargerea a 2-4 nuci;
In finalul mesei, se mai consuma: 3-4 lingurite de grau incoltit, seminte de floarea-soarelui si seminte de dovleac crude, dupa ce au fost in prealabil bine spalate si uscate. Consumarea de seminte de dovleac neprajite inlatura constipatia, care este primul avertisment de aparitie a unei boli in corpul fizic.

B. La pranz
Un castron mare de salata de cruditati, care se serveste in doua reprize, intr-un interval de maximum 3 ore de la preparare (dupa aceasta perioada de timp, vegetalele se oxideaza si nu mai pot fi consumate).
Salata se prepara prin amestecarea tuturor radacinoaselor rase, a frunzelor maruntite si a legumelor ce se gasesc pe piata in sezonul respectiv, si anume:

a) In prima repriza, salata se realizeaza din tot ceea ce creste de la nivelul solului in sus, si anume: salata, marar, patrunjel, leustean, tarhon, frunze de ridichi, frunze de sfecla rosie, untisor, stevie, loboda, spanac, urzici, menta, busuioc, cimbru, frunze de telina, papadie, lastari rezultati din culturile de orz si ovaz obtinuti in ghivece de apartament, cand ajung la o inaltime de 10-15 cm.
Acestea se amesteca cu: castraveti, conopida, gulie, ardei gras, gogosar, dovlecei, dovleac, varza alba si rosie etc. Frunzele de mai sus sa fie proaspat culese si sa nu aiba o vechime mai mare de 1-2 zile pana la preparare. Frunzele de ridichi au cele mai multe vitamine si substante minerale.

b) In a doua repriza, salata se realizeaza din tot ceea ce creste sub nivelul solului, si anume: morcovi, patrunjel, telina, pastarnac, ridichi rosii si negre, sfecla rosie, hrean, ceapa, usturoi, cartof ras cu coaja cu tot, dupa ce au fost bine spalate sub un jet de apa, cu ajutorul unei periute de dinti.
In aceste salate se adauga ulei dublu filtrat (presat la rece) sau ulei de masline, maioneza proaspata sau branza cu smantana. La salata cu frunze se mai adauga zeama de lamaie sau grapefruit, fructe de catina proaspete, iar la cea de radacinoase, otet de mere si miere de albine.
Aceste salate se pot consuma cu cas, telemea de vaca sau de oaie, masline, icre frecate cu putin mustar si ulei presat la rece, turte de faina integrala, cu multe tarate, preparate si uscate pe o sita, in casa, sau grau inmuiat in apa, de seara pana dimineata (in loc de paine).

Pentru eliminarea painii, se pot introduce in salata seminte de: grau, soia, mei, orez nedecorticat, naut, dupa ce au fost inmuiate 24 de ore in apa.

In cazul in care se prefera o singura masa la pranz, se serveste alternativ: o zi salata de frunze si in ziua urmatoare salata de radacinoase.
In incheierea mesei, se mai servesc 3-4 lingurite de grau incoltit, seminte de floarea-soarelui si seminte de dovleac (crude).

c). Seara
Se poate repeta reteta de dimineata, inlocuind nucile cu alune de padure sau, dupa preferinta, se poate consuma numai 1/2 litru lapte proaspat sau prins, iaurt sau chefir de-o zi, cu turte din faina integrala preparate in casa, sau grau inmuiat in apa, de seara pana dimineata (in loc de paine).

Dintre toate alimentele, numai cartoful copt in cuptor isi imbunatateste calitatile nutritive. De aceea, se recomanda sa se faca o salata cu: cartofi copti, ceapa, masline, ulei presat la rece si otet de mere si miere de albine.
Aceasta salata se consuma proaspata, in ziua respectiva, fara paine. Se mai pot consuma cartofi copti cu unt romanesc si telemea, dar tot fara paine. O data pe saptamana se mai poate consuma peste la cuptor, cu salata de radacinoase sau mamaliguta cu telemea si unt romanesc sau branza de vaci cu smantana.

ALTE SFATURI deosebite de cele prezentate mai sus, se vor avea in vedere urmatoarele:

* Pentru eliminarea toxinelor, se vor consuma zilnic minimum 2 litri de lichide, si anume: zeama de tarate amestecata cu zeama care se obtine prin pastrarea in apa, de seara pana dimineata, a cojilor rezultate din curatirea radacinoaselor ce intra in componenta salatei de cruditati (2 pahare de 250 ml cu 1/2 ora
inainte de micul dejun si alte 2 pahare intre celelalte mese).

* Se interzice consumarea hranei care a stat mai mult de trei ore dupa ce a fost gatita: ea devine o hrana “murdara”, deoarece este buna numai pentru trup, in ea nu se mai gaseste nimic pentru suflet.

* Hrana vie se prepara pentru o singura masa si foarte apropiat, ca timp, de momentul consumului.

* Se va evita consumarea fructelor la finalul meselor, ca desert. Masa de fructe se serveste numai separat, si anume cu 1/2 ora inainte de servirea meselor sau dupa 2-3 ore de la incheierea acestora. Sa fie bine mestecate. Pepenele se serveste numai separat, nu se amesteca cu fructele.

* Se vor evita racoritoarele si alte bauturi carbogazoase, care sunt chimice si acidifica organismul.

* Un amestec de doua sau mai multe alimente la o masa creeaza o situatie mai complexa. De aceea, este indicat ca la fiecare masa sa se consume un singur aliment (o supa, o salata, peste etc.).

* In timpul mesei nu se bea nimic.

* Apa poate fi bauta cu 10-20 minute inaintea mesei sau la 1/2 ora dupa masa de fructe, la doua ore dupa masa de amidonoase si la patru ore dupa o masa cu proteine.

* Laptele crud, proaspat, nu se consuma cu celelalte alimente sau cu alte produse lactate.

* Prin fierbere, laptele isi pierde calitatea vietii, devine denaturat (mort, mineral).

* Smantana nu produce fermenti cu nici un aliment.

* Sa fie eliminate din alimentatie: zaharul (moarte alba), carnea, sarea extra fina, faina alba, margarina, conservele, alcoolul, lichiorurile.

Acestea scad foarte mult vibratiile corpului fizic. Procesul tehnologic prin care trece sfecla de zahar distruge toate elementele vitale ale plantei, obtinandu-se un produs placut, aratos si gustos, dar toxic, o otrava…

* Inlocuiti zaharul industrial cu miere de stup. Bacteriile patogene nu pot trai in miere, pentru motivul ca aceasta constituie o excelenta sursa de potasiu, iar potasiul extrage din bacterii apa esentiala existentei lor. In miere se gaseste fier, cupru, mangan, clor, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, aluminiu si magneziu.

Biolog IOAN STEFANESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu