In primul si in primul rand trebuie sa afli daca ai voie sa consumi acest produs, avand in vedere ca in stare naturala el contine cafeina, care poate fi contraindicata in cazul suferinzilor de hipertensiune, boli de inima, etc.
Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv, sustine ca acest ceai, ca si celelalte tipuri prezentate, fiind considerat planta medicinala, trebuie consumat atunci cand este nevoie si la recomandarea unui fitoterapeut, pentru tratarea diverselor afectiuni.
Compozitie
Prin ceai verde se intelege produsul din frunze de ceai ce nu sunt fermentate inainte de uscare. De aici mie mi-a lasat impresia ca va fi o bautura sanatoasa si usoara, ne fiind prelucrata prea mult din natura la forma finala.
- cafeina
- stimulator al SNC
- creşterea pulsului şi tensiunii arteriale
- dilatator bronhial
- diuretic
- stimulant al perstaltismului intestinal
- reducerea vitezei de circulaţie sanguine la nivelul creierului şi intestinelor
- theophylline (metabolit al cafeinei / substanta ce seamana cu cafeina – putin mai puternic)
- relaxant al muschiului neted bronhial
- creste ritmul cardiac; cronotropic pozitiv
- creste tensiunea
- are efect anti-inflamator slab
- stimulator al SNC
- theobromine (metabolit al cafeinei – putin mai slab)
- stimuleaza miocardul
- vasodilatator; creste ritmul cardiac, dar in acelasi timp dilata vasele de sange, cauzand tensiune redusa
- reduce simptomele de astm
- flavonoizi
- (Epicatechin) imbunatateste circulatia sanguina, prin urmare ajuta la mentinerea sanatatii inimii
EGCG
- antioxidant
Beneficii
a) Inima (boli cardiovasculare, tensiune etc.)
In 2006 Jurnalul Asociatiei Medicale Americane (Journal of the American Medical Association) a publicat un studiu care atesta ca “Consumul de ceai verde este asociat cu o rata redusa de mortalitate indusa boli cardiovasculare”. Studiul a fost condus de Universitatea Tohoku din Japonia si a urmarit 40, 500 de adulti japonezi cu varste curpinse intre 40-79 de ani. Acestia nu avusesera niciodata accidente cardio-vasculare, agina (obstructia arterelor ce duc sange oxigenat la inima), sau cancer la inceputul studiului in 1994. Acesta a durat 11 ani, timp in care au fost inregistrate mortile, in doua categorii : fara nicio cauza clara, si cu o cauza clara. S-a observat ca participantii ce consumasera 5 sau mai multe cani de ceai pe zi (in contrast cu cei care beau mai putin de o cana) aveau un risc de moarte cu o cauza generala cu 16% mai scazut si sanse cu 25% mai mici de a face vreo boala cardiovasculara.
In 1997, un studiu olandez arata o diminuare cu 32% a atacurilor de cord ce nu sunt fatale si o diminuare cu pana la 70% a celor fatale. Totodata, in 1999 un studiu american atesta o diminuare a atacurilor de cord cu 44% in cazul bautorilor de ceai.
Un alt studiu american s-a concentrat pe preventia unui al doilea atac de cord. 1,900 de subiecti au fost monitorizati timp de 4 ani. Bautorii de mai putin de 14 cani pe saptamana au avut o diminuare cu 31% a riscului de moarte si bautprii de mai mult de 14 cani pe saptamna au cunoscut o diminuare a riscului de moarte cu 39% – comparatia s-a facut cu persoane ce nu au consumat deloc ceai.
b) Colesterol
S-a gasit ca ceaiul verde scade colesterolul total si il creste pe cel bun – HDL (high density lipoprotein). Alte studii atesta ca polyphenolul gasit in acest ceai ar putea bloca absorbtia intestinala de colesterol si promova excretia sa din corp. In cazul fumatorilor, s-a constatat ca nivelul de LDL (tipul rau de colesterol – low density lipoprotein) din sange este mult redus in cazul consumarii constante de ceai verde pe o perioada de cateva luni.
c) Diabet
Ceaiul verde a fost folosit in mod traditional pentru a regla glicemia din sange. Studii efectuate pe animale arata ca acesta ar putea fi folosit ca sa previna evolutia diabetului tip 1 si sa ii incetineasca progresul odata ce s-a declansat.
d) Boli de ficat
Studii efectuate pe oameni concluzioneaza ca cei care beau mai mult de 10 cani de ceai verde pe zi au mai putine sanse sa se imbolnaveasca de ficat. Se pare si ca acest ceai poate ameliora efectele substantelor toxice precum alcoolul asupra ficatului.
e) Scaderea in greutate
S-a speculat ca ceaiul verde poate da un boost metabolismului, astfel ajutand arderea grasimilor. Un studiu a confirmat ca o combinatie intre ceai verde si cafeina a reprezentat un ajutor in incercarea de a pierde in greutate ori in mentinerea in greutate la persoanele supraponderale. Cu toate acestea un al doilea studiu a infirmat concluzia primului . Unii cercetatori speculeaza ca substanta numita catechina este cea care ajuta la arderea grasimilor.
Concluzionand, aici parerile sunt imparitie, mie personal imi place sa cred ca are efect (eventual voi reveni cu mai multe detalii dupa cercetarea amanuntita a mai multor studii pe aceasta tema).
Cafeaua si ceaiul verde sunt doua bauturi care ne dau energie pe tot parcursul zilei. Care dintre acestea este mai sanatoasa? Perfecte.ro a cerut sfatul medicului naturopat Daniela Busneag. ,,Este bine sa inlocuiesti cafeaua cu ceaiul verde, pentru ca o cana de cafea consumata zi de zi timp de 20 de ani ne va arata in analize ca avem acel LDL – denumit si ,,colesterol rau”, a spus pentru Perfecte.ro Daniela Busneag. ,,Atunci cand spalam ibricul de cafea ne ramane pe maini o grasime – este de fapt, colesterol negativ care in timp se depune pe arterele si pe venele noastre.
Atunci cand bem cafea actiunea de energizare este imediata, insa cand bem ceai verde starea de excitare psihica este mult mai mult timp intretinuta. Efectele se vad timp de 8-12 ore. Are si el cafeina, insa nu are efectele toxice ale cafelei. Este un foarte bun antioxidant, adica actioneaza impotriva radicalilor liberi, care sunt responsabili de imbatranirea noastra, de producerea tumorilor si de aparitia cancerului.
Sunt recomandate 2-3 cani de ceai verde pe zi. Acesta este insa contraindicat in sarcina si persoanelor care au carenta de fier si calciu, acestora putandu-le crea o stare de ameteala.
Perfecte.ro
Inlocuieste cafeaua cu ceaiul verde
Cafeaua si ceaiul verde sunt doua bauturi care ne dau energie pe tot parcursul zilei. Dar care dintre acestea este mai sanatoasa? Perfecte.ro a cerut sfatul medicului naturopat Daniela Busneag. “Este bine sa inlocuiesti cafeaua cu ceaiul verde, pentru ca o cana de cafea consumata zi de zi timp de 20 de ani ne va arata in analize ca avem acel LDL – denumit si “colesterol rau”, a spus pentru Perfecte.ro Daniela Busneag.
“Atunci cand spalam ibricul de cafea ne ramane pe maini o grasime – este de fapt, colesterol negativ care in timp se depune pe arterele si pe venele noastre. Ceaiul verde are o actiune extraordinara, in primul rand pentru ca induce termogeneza, adica o topire a grasimilor de pe vasele de sange”, a spus Daniela Busneag, medic specialist cu competente in api-fitoterapie, Laboratoarele Fares Bio Vital.
Atunci cand bem cafea actiunea de energizare este imediata, insa cand bem ceai verde starea de excitare psihica este mult mai mult timp intretinuta. Efectele se vad timp de 8-12 ore. Are si el cafeina, insa nu are efectele toxice ale cafelei. Este un foarte bun antioxidant, adica actioneaza impotriva radicalilor liberi, care sunt responsabili de imbatranirea noastra, de producerea tumorilor si de aparitia cancerului.
Sunt recomandate 2-3 cani de ceai verde pe zi. Acesta este insa contraindicat in sarcina si persoanelor care au carenta de fier si calciu, acestora putandu-le crea o stare de ameteala.
Perfecte.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu