,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


miercuri, 30 martie 2016

Dulceata de piersici


Ingrediente:
1 kg piersici, 800 gr zahăr, zeama de la o lămâie

Modul de preparare:
Punem o oală cu apă la fiert și când dă în clocot punem piersicile și le lăsăm câteva secunde după care le scoatem într-un vas cu apă rece. Îndepărtăm pielița de pe fruncte, apoi desfacem pulpa de pe sâmbure și le tăiem în cubulețe potrivit de mari. Stropim cuburile de piersică cu zeamă de la o lămâie ca să evităm oxidarea lor. Dacă acestea se înnegresc atunci dulceaţa capătă un aspect închis la culoare, neplăcut. Punem într-o cratiță zahărul cu 200 ml de apă şi lăsăm să fiarbă acest sirop până dă în câteva clocote. Atenţie însă, dacă îl lăsăm să fiarbă prea mult se poate zaharisi şi procedura trebuie reluată de la început. Adăugăm piersicile și punem la fiert la foc mic având grijă să adunăm spuma care se formează. Când piersicile devin translucide și siropul este legat , dulceața este gata. O turnăm fierbinte în borcane, capsăm și le întoarcem cu gura în jos.
Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu