,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


marți, 29 martie 2016

Supa de gaina cu galuste imperiale

Cand am facut supica asta, primisem o gaina mandra grasa, de la tzara, nu foarte batrana, si m-am gandit ca la asa o supica buna numai galustele astea s-ar potrivi.



Ingrediente pentru supa:
1 gaina de la tara, 4-5 morcovi, 2-3 radacini de patrunjel, 1 pastarnac, 1 telina mica, 1 ardei, 1 ceapa mare, 1 legatura verdeata (leustean,patrunjel), sare, piper boabe

Ingrediente pentru galuste:
3 oua, 50 g cascaval ras, 50 g faina, 50 g gris, sare, piper macinat

Mod de preparare:
Gaina curatata, spalata si portionata se pune la fiert in 4 litri de apa impreuna cu zarzavatul curatat si legatura de verdeata, sare si cateva boabe de piper. Se fierbe cca o ora la foc potrivit.
Ouale se bat bine impreuna cu cascavalul, sare si piper. Se amesteca faina cu grisul si se toarna peste oua. Compozitia rezultata se pune intr-o tava (eu am pus in tava de tarta cu diam.26 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la 200 grade pentru cca un sfert de ora. Se lasa sa se raceasca, apoi se portioneaza cum dorim.
Dupa ce supa a fiert, se strecoara si se pune din nou la fiert impreuna cu galustele, se fierbe cca 5 minute, daca este cazul se mai condimenteza.
Se poate servi cu verdeata tocata.

Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu