,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


miercuri, 2 martie 2016

Proprietatile miraculoase ale mararului

Mararul este o planta care intotdeauna i-a fascinat pe oameni, care i-au atribuit proprietati magice, justificate in unele cazuri.

- Se credea ca mararul are proprietatea de a tine vrajitoarele departe, de aceea se si atarna deasupra usii.

- In Egipt, mararul era folosit in medicina, pentru prepararea mai multor doctorii.

In acelasi timp, in tarile nordice, cuvantul "dilla", folosit pentru a denumi mararul, inseamna si "a calma".

Astazi este cunoscut ca un condiment si putini stiu de proprietatile miraculoase pe care mararul le are. 
- Daca aveti probleme cu sforaitul, uleiul de marar il va alunga daca puneti cateva picaturi pe un propsop asezat pe perna.

- Uleiul de marar face minuni in curatarea cavitatii bucale si a dintilor, impiedicand inmultirea bacteriilor daunatoare. De aceea, este recomandat ca atunci cand aveti o durere minora de dinti sa mestecati cateva frunze de marar si durerea va disparea.

- Cand nu va mai puteti opri din sughitat, tineti minte ca pentru vindecarea acestuia, se facea o fiertura din vin si marar.

- Insa, una dintre cele mai importante calitati ale mararului este aceea de a impiedica retentia de apa, stimuland astfel activitatea rinichilor.

- In cazul in care va intrebati de ce nordicii numeau mararul "calmant", aflati ca acesta actioneaza la nivel intestinal, calmand durerile abdominale si ii scapa pe nou-nascuti de colici.

- Atunci cand cautati alimente bogate in calciu, amintiti-va ca semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu din tot regnul vegetal si o lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte.

- Este bogat in potasiu, sodiu si sulf, fiind un foarte bun diuretic.

- Este recomandat si pentru ameliorarea anxietatii sau a insomniei si imbunatateste starea de spirit a depresivilor.

Mirosul puternic al mararului este dat de un ulei volatil, care contine in jur de 40-60% carvona, un antioxidant puternic cu efect anti-cancerigen.

De aceea, mararul ar trebui sa se afle tot timpul pe lista voastra de cumparaturi, iar atunci cand il gasiti proaspat, in piata, ar fi bine sa faceti rezerve si pentru iarna, depozitandu-l in pungi de plastic vidate in congelator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu