,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


duminică, 15 februarie 2015

Masa de dimineaţă: omletă, bacon şi cartofi

Dimineaţa, dacă ai levenit mai mult în pat, până când foamea te-a obligat să dai fuga la bucătărie, îţi propun un mic dejun copios:

Ingrediente:
oua, bacon şi cartofi. Cantitatile le alegi tu, în funcţie de ce îţi place şi de cât de foame îţi este.


Mod de preparare:
Feliază baconul şi pune-l la prăjit într-o tigaie. Cand este gata, îl scoţi pe un platou. Spargi ouăle şi le amesteci cu puţin lapte, condimentezi, apoi pui omleta la prăjit în tigaie. Cand este gata omleta, o fărâmiţezi şi o pui peste baconul de pe platou.
Cartofii îi cureţi de coajă, îi tai feliuţe şi îi pui la prăjit în ulei încins.
Cand sunt gata,
îi pui peste conţinutul de pe platou. Răzuieşti deasupra brânză, presari verdeaţă şi serveşti cu murături sau salată de varză acră. Se mai poate servi cu sala de varză albă sau roşie -crudă, amestecată cu morcov ras, măr ras şi sfeclă roşie dată pe răzătoare.

Acest dejun îl mai poţi face şi astfel:
Prepari omleta şi o pui pe un platou. Separat, prăjeşti baconul şi îl tai feliuţe. Amesteci baconul cu brânză rasă, pui mărar proaspăt şi întinzi totul peste omlet de pe platou, apoi o rulezi şi o tai feliuţe, cât de groase doreşti. Fierbi cartofii în coajă, îi cureţi de coajă şi îi tai rondele, pe care le pui pe o farfurie, iar deasupra presari pătrunjel verde – proaspăt.
Serveşti omleta alături de murături sau salată de varză acră. Se mai poate servi cu sala de varză albă sau roşie - crudă, amestecată cu morcov ras, măr ras şi sfeclă roşie - dată pe răzătoare.

Poftă mare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu