Cozonac
pufos şi foarte gustos
Este
cozonacul care îţi va umple masa şi
casa de parfumul sărbătorilor de iarnă.
Merge de minune cu o cană
de vin fiert sau un pahar cu lapte.
Ingrediente:
300g
stafide, 100g merişoare confiate, 150g
smochine uscate, mărunţite, 175ml votcă,
1 linguriţă extract de vanilie,
175g unt moale (şi ceva în
plus pentru uns tava), 175g zahăr brun, 3
ouă, 125g făină, ¾
linguriţă piper negru,
2
linguriţe amestec scorţişoară,
nucşoară, cuişoare,
cardamom măcinate
Modul
de preparare:
Lăsăm
untul să se înmoaie la temperatura camerei. Punem
fructele confiate
la înmuiat
în
votcă
şi
esenţă
de vanilie. Le
lăsăm
la înmuiat
câteva
ore bune, la frigider, pentru a absorbi cât
mai mult din amestec.
În
acest timp, mixăm
untul împreună
cu zahărul, până
când se dizolvă
zahărul bine, apoi adăugăm
ouăle bătute -
unul câte unul şi, făina ( amestecata in
prealabil cu mirodeniile) – puţin câte puţin.
Scurgem
fructele şi le
adăugăm în
aluat.
Luăm
o tavă rotundă, o ungem cu puţin ulei, o tapetăm cu hârtie de
copt, apoi punem compoziţia în
tavă şi introducem tava în cuptorul încălzi
în prealabil.
Lăsăm cozonacul
să se coacă,
cam o oră jumătate. Când s-a rumenit bine, facem testul cu
scobitoarea, apoi îl lăsăm să se răcească în tavă. După ce
s-a răcit, se poate felia şi servi alături de un pahar cu vin sau
un pahar cu lapte.
Este un cozonac
foarte gustos şi nu e
greu de preparat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu