,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


miercuri, 2 martie 2016

Cozonac pufos şi foarte gustosEste cozonacul care îţi va umple masa şi casa de parfumul sărbătorilor de iarnă. Merge de minune cu o cană de vin fiert sau un pahar cu lapte.
Ingrediente:
300g stafide, 100g merişoare confiate, 150g smochine uscate, mărunţite, 175ml votcă, 1 linguriţă extract de vanilie, 175g unt moale (şi ceva în plus pentru uns tava), 175g zahăr brun, 3 ouă, 125g făină, ¾ linguriţă piper negru,
2 linguriţe amestec scorţişoară, nucşoară, cuişoare, cardamom măcinate

Modul de preparare:
Lăsăm untul să se înmoaie la temperatura camerei. Punem fructele confiate la înmuiat în votcă şi esenţă de vanilie. Le lăsăm la înmuiat câteva ore bune, la frigider, pentru a absorbi cât mai mult din amestec.

În acest timp, mixăm untul împreună cu zahărul, până când se dizolvă zahărul bine, apoi adăugăm ouăle bătute - unul câte unul şi, făina ( amestecata in prealabil cu mirodeniile) – puţin câte puţin.

Scurgem fructele şi le adăugăm în aluat.

Luăm o tavă rotundă, o ungem cu puţin ulei, o tapetăm cu hârtie de copt, apoi punem compoziţia în tavă şi introducem tava în cuptorul încălzi în prealabil.

Lăsăm cozonacul să se coacă, cam o oră jumătate. Când s-a rumenit bine, facem testul cu scobitoarea, apoi îl lăsăm să se răcească în tavă. După ce s-a răcit, se poate felia şi servi alături de un pahar cu vin sau un pahar cu lapte.

Este un cozonac foarte gustos şi nu e greu de preparat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu