- Se credea ca mararul are proprietatea de a tine vrajitoarele departe, de aceea se si atarna deasupra usii.
- In Egipt, mararul era folosit in medicina, pentru prepararea mai multor doctorii.
In acelasi timp, in tarile nordice, cuvantul "dilla", folosit pentru a denumi mararul, inseamna si "a calma".
Astazi este cunoscut ca un condiment si putini stiu de proprietatile miraculoase pe care mararul le are.
- Uleiul de marar face minuni in curatarea cavitatii bucale si a dintilor, impiedicand inmultirea bacteriilor daunatoare. De aceea, este recomandat ca atunci cand aveti o durere minora de dinti sa mestecati cateva frunze de marar si durerea va disparea.
- Cand nu va mai puteti opri din sughitat, tineti minte ca pentru vindecarea acestuia, se facea o fiertura din vin si marar.
- Insa, una dintre cele mai importante calitati ale mararului este aceea de a impiedica retentia de apa, stimuland astfel activitatea rinichilor.
- In cazul in care va intrebati de ce nordicii numeau mararul "calmant", aflati ca acesta actioneaza la nivel intestinal, calmand durerile abdominale si ii scapa pe nou-nascuti de colici.
- Atunci cand cautati alimente bogate in calciu, amintiti-va ca semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu din tot regnul vegetal si o lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte.
- Este bogat in potasiu, sodiu si sulf, fiind un foarte bun diuretic.
Mirosul puternic al mararului este dat de un ulei volatil, care contine in jur de 40-60% carvona, un antioxidant puternic cu efect anti-cancerigen.
De aceea, mararul ar trebui sa se afle tot timpul pe lista voastra de cumparaturi, iar atunci cand il gasiti proaspat, in piata, ar fi bine sa faceti rezerve si pentru iarna, depozitandu-l in pungi de plastic vidate in congelator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu