,,Vrei sanatate? Tine-aceasta norma: Sa nu mananci de nu ti-e foame. Cata Sa nu cinezi. Sa-ti fie mestecata Mancarea, si sa aiba simpla forma. Cand leacuri iei - gresala e enorma! Evita atmosfera grea, stricata, Si somnul ziua, furia turbata, Si orisicand pozitia diforma. Nu sta flamand. Stomacul nu se-ndoapa. Nu-ti amana, nici nu grabi iesirea, Bea cu masura vin si multa apa. Nu sta cu burta sus, adus din spate. Cand faci miscari, sa nu te-ntreci cu firea, Intinde-ti noaptea-nvelitori bogate. Odihna si in minte veselie. Fugi de desfrau. Dieta lege fie". (LEONARDO DA VINCI)


Veşnic, grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentaţie din care lipsesc tocmai preparatele tradiţionale, în care îndemânarea culinară a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman. Şi să nu uităm, omul s-a obişnuit pe parcursul unui întreg proces evolutiv, cu produse cât mai sănătoase asupra cărora, la rândul său şi-a exercitat puterea de selecţie. Doar igiena e sfântă pentru mine, în rest, am propriile reguli în bucătărie. Aceste reţete le-am scris pentru dumneavoastră - bărbaţi şi femei - deopotrivă. Am adunat reţete culinare şi de nutriţie şi le-am intercalat cu sfaturi pentru a da un farmec mai aparte acestui blog. Ori de câte ori mi s-a părut indicat, am oferit şi sfatul meu personal, deoarece aşa cred eu că este normal. Aceasta este singura cale de a îndruma pe cineva spre o stare de optimă sănătate. În postările de aici, am combinat cunoştinţele pe care le deţin despre nutriţie, adică despre sănătate, cu reţetele de bucate. Am căutat să personalizez fiecare reţetă. Sfaturile de faţă nu au caracter de prescripţii medicale. Mulţumirea mea sufletească este aceea că vă pot oferi o seamă de informaţii menite să vă asigure o viaţă lungă şi sănătoasă şi reţete de bucate cât mai variate.


miercuri, 30 martie 2016

Sunt aici, dar... nu sunt


S-a aşezat praful pe blogul meu frumos. N-am mai scris de mult aici. Timp a fost, şi... nu prea a fost. Am facut şi eu, ca orice gospodină, gemuri, dulceţuri, salate, castraveţi, murături, iar acum două săptămâni am pus varza şi, pentru că a fost mai mereu cald, s-a şi acrit. Acum două zile am făcut varză cu carne de porc. Hmm, e aşa de bună! Dacă ar fi să aleg ce fel de mâncare îmi place cel mai mult, aş spune fără să mă gândesc prea mult: varză călită, varză cu carne, sarmale. Azi am făcut friptură la cuptor, pe care am pregătit-o într-un fel anume: am împărţit tava în două - într-o parte am pus un rând de carne de porc, peste ea am pus mirodenii şi verdeaţă proaspătă, iar în cealălaltă parte am pus un rând de cartofi tăiaţi felii (mai grosuţe), peste ei am pus un rând de ardei gras tăiat rondele, un rând de ceapă tăiată solzişori, un rând de morcov dat pe răzătoarea mare, iar ultimul rând a fost de roşii tăiate rondele subţiri. Peste toate astea am presărat delicat, mărar verde, o ceaşcă cu ulei şi o cană - două cu apă. Am pus tava în cuptorul încins în prealabil şi am lăsat friptura să se-mprietenească bine cu legumele. Când am scos tava din cuptor, friptura era frumos rumenită. Am servit-o cu salată de varză acră cu ulei şi mărar proaspăt.
Am avut câteva zile de vară în luna noiembrie. E aşa de frumos afară, încât nu prea te lasă inima să stai în faţa calculatorului...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu